Doboj, Wezep után újra Szentesen
 Hazaérkeztek a hídbontó és víztisztító műszakiak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-19 | Blahó Gabriella

A délszláv területeken és a Hollandiában megtartott szövetségi hadgyakorlaton egyaránt példásan teljesítettek a szentesi műszaki dandár katonái. A visszatért hídbontó és víztisztító századot tegnap fogadták a laktanyában.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Példásan teljesítettek a szentesiek Fotó: Blahó Gabriella
Első NATO-hadgyakorlatáról érkezett haza Szentesre az a víztisztító század, mely a szövetségi haderőkkel együtt dolgozott. A Hollandiában és Németországban megtartott gyakorlaton a magyar katonák litván és németalföldi erőkkel együtt teljesítették a feladatot. Forgó József dandártábornok, a szárazföldi erők főparancsnokának első helyettese tegnap a szentesi laktanya alakulóterén a felsorakozott dandár előtt arról beszélt, hogy a fiúk sikeresen helytálltak az első komoly megmérettetésen. Nemcsak katonai szempontból volt fontos a szereplés, hanem azért is, mert a magyar katonák együttműködési készségükből is vizsgáztak, s ennek nem elhanyagolható szempontja a nyelvtudás. A hollandiai Wezep városába a víztisztítók először utaztak, a következő hat hónapban bármely pillanatban újra mozgósíthatják őket, amikor harminc nap alatt a világ bármely pontját el kell érniük, ha erre a szövetségi haderőktől parancs érkezik. Szeptember közepén indultak el a szentesi vasútállomásról, s egy hónap elteltével érkeztek vissza a gyakorlatról, melynek során meghatározó tapasztalatokra tettek szert.

A boszniai Doboj városába szeptember első napjaiban utaztak el a műszakiak, azért, hogy az általuk hat esztendővel ezelőtt épített hidat elbontsák. A délszláv területeken a katonai jelenlétnek köszönhetően helyreállt a béke, s a Boszna folyón átívelő alkotmány betöltötte feladatát. A műszakiak közül sokan részt vettek az építésében is. Nyolcvan szentesi katona hajtotta végre a mostani feladatot, a megadott határidőnél egy héttel hamarabb, miközben váratlan esemény is hátráltatta munkájukat: a parton fel nem robbant bombát találtak.