Bugyi Istvánról nevezik el a kórházat
 Aláírást is gyűjtöttek Szentesen a cél érdekében

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-14 | Balázsi Irén

Januártól Dr. Bugyi István Kórháznak hívják a szentesi kórházat – ennek érdekében nemrég aláírásgyűjtést indított a helybeli V. Kiss Sándorné. Az akció híre eljutott Murányi László csongrádi képviselőhöz, aki felkarolta a kezdeményezést. Már korábban is szerették volna a sebészprofesszorról elnevezni az intézményt, akkor azonban az ellenzők tábora bizonyult erősebbnek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Dr. Bugyi István sebészprofesszor nevét viseli januártól a szentesi kórház Fotó: Tésik Attila
Már a pártállam idején voltak próbálkozások annak érdekében, hogy méltóképpen adózzanak a Szentes hírnevét külföldön is öregbítő Bugyi István sebészprofesszor emlékének. Időről időre előjött a téma, miszerint az általa felvirágoztatott kórház vegye fel a nevét. Ám mindig voltak ellenzők, arra hivatkozva: nem lenne szalonképes, ha a tanár úr vezetékneve fémjelezné a több mint százezer lakos ellátására hivatott egészségügyi létesítményt. A névváltoztatás ellenében azt hozták fel, hogyan venné az ki magát, ha azt mondanák a betegek: megyek a Bugyiba, míg például a szolnokiak a Hetényibe járnak.

A szakmai tudásáról és humánumáról közismert kórházigazgató tisztelői azonban nem hagyták ennyiben a dolgot. A kiséri városrészben élő V. Kiss Sándorné civil akciót hirdetett. Elmondása szerint 450 aláírást gyűjtött annak érdekében, hogy az egészségügyi intézmény vegye fel Bugyi professzor nevét. V. Kissné azt említi: a tanár úr ezzel a névvel lett híres, és a szentesi kórházat is ezzel tette a világ számos országában ismertté.

Mindenképpen tartoznak neki annyival az utódok, hogy a nevét viselje az az intézmény, amelynek a szakmai tekintélyét ő vívta ki. Az egyik tanítványa, Tóth Csaba urológus professzor Debrecenben a műtőt nevezte el tisztelete jeleként Bugyi Istvánról.

Az aláírásokat gyűjtő asszony tervének a híre eljutott a csongrádi Murányi Lászlóhoz. A képviselő felkarolta az ötletet, és beadványt juttatott el idén áprilisban Frank Józsefhez, a megyei közgyűlés elnökéhez. Azt írta: az intézménynek területi kórházként való emlegetése csak feladatot jelöl, ám valójában nincs neve a szentesi kórháznak. Ezért azt indítványozta Murányi, vegye fel az intézmény a professzor nevét. A megyei közgyűlés elnöke vevő volt a képviselő javaslatára, hiszen már májusban levélben fordult a szentesi kórház illetékességi területéhez tartozó települések polgármestereihez.

Az iratban véleményt kért tőlük a névváltoztatással kapcsolatban. A megyei közgyűlés legutóbbi ülésén, mint arról beszámoltunk lapunkban, elfogadták a Murányi László kezdeményezésére készített előterjesztést. A határozatnak megfelelően 2005. január 1-jétől az intézmény új neve: Dr. Bugyi István Kórház, Szentes. A tanár úr fia, Bugyi András gyógyszerész érdeklődésünkre megtiszteltetésnek nevezte, hogy így adóznak édesapja emlékének.