Csongrádon féltik a gyógyfürdőt
 Vita egy szentesi pályázat indoklásáról

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-10-09 | Bíró Dániel

Kényszerű létszámcsökkentéstől tart a csongrádi gyógyfürdő vezetője. Az aggodalom oka: a szentesi gyógyfürdő kapacitáslekötési pályázatában az is olvasható, hogy a szentesi létesítmény a környező kistérségek egyetlen ilyen típusú gyógyfürdője.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A csongrádi intézményt igen kedvelik az oda járók Fotó: Tésik Attila
Hangos vita után fogadta el a megyei közgyűlés a szentesi gyógyfürdő kapacitáslekötéséről szóló pályázatát, melynek mellékletében a javaslat előterjesztője – az érintett önkormányzatok tudomása nélkül – a szentesi gyógyfürdő ellátási körébe sorolta az egész csongrádi kistérséget, holott a Tisza-parti város is rendelkezik az előzőhöz közel azonos adottságú létesítménnyel. A csongrádiak attól tartanak: a Kurca-parti település kórházában megműtött környékbeli betegeket az egészségügyi intézmény ésszerű érdekei szerint saját fürdőjébe fogják beutalni utókezelésre.

Az egészbiztosítási pénztár oda fizeti ki az ellátás költségeit, a szomszédos csongrádi gyógyfürdő meg – kezelendő betegek híján – hoppon marad. Egyesek szerint viszont ez a feltevés puszta riogatás.

– Mivel a mi gyógyfürdőnknek különböző szolgáltatásokra egyedi szerződése van a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral, az innen származó bevételek kiesése akár még foglalkoztatási konzekvenciákkal is járhat jövőre, hiszen dolgozói létszámunkat az elmúlt évek forgalmához igazítottuk – mondta lapunknak Kocsis Imréné, a fürdőt működtető Idegenforgalmi Kft. ügyvezetője. Ami pedig az adatokat illeti: 2001. és 2003. között, évente mintegy 18 ezer fő kereste föl utókezelés céljából Csongrádon a Dob utcai létesítményt, összesen 141 ezer alkalommal. A kezelt betegek 76 százaléka csongrádi vagy vonzáskörzetéből való, a fennmaradó 24 százalék pedig másik megyéből érkezett.

– Döbbenetesnek tartom, hogy Csongrádon senki nem tudott erről az ügyeskedésről, ugyanakkor – ennek tükrében – kiváltképp elfogadhatatlan az a hozzáállás, amit városunk kormánypárti megyei képviselői mutattak be a szavazáskor – adott hangot keserűségének a javaslat ellen szavazó Murányi László. Az ellenzéki képviselő szerint olyan, a csongrádiakat érintő esélyrontásról van szó ebben az esetben, amely a közüzemi és az egészségügyi szolgáltatás terén már tapasztalható volt az elmúlt másfél évtizedben.

Az aggodalmakról megkérdeztük Szirbik Imrét is. A szentesi polgármester úgy vélte, semmiben nem csorbítja ez a kapacitáslekötés Csongrád érdekeit, hiszen húsz éve a kórház ellátási területébe tartozik a csongrádi kistérség, az orvos pedig oda fogja beutalni a műtött beteget, ahol a gyógyuláshoz szükséges legjobb feltételek állnak rendelkezésre. A városvezető szerint egyes csongrádi közszereplők megnyilvánulása csupán a két szomszédvár közötti bizalmatlanság fokozására irányul. Szirbikhez hasonlóan dr. Borzi Márta, a szentesi kórház főigazgatója is úgy látja, a kapacitásbővítés miatt nem fenyegeti veszély a csongrádi gyógyfürdőt, hiszen a betegek szabadon választhatnak az ellátások közül, azt is hozzátette viszont, hogy az említett csongrádi intézmény pályázati lehetőségei a lekötés miatt szűkülhetnek a jövőben.

Molnár József alaptalannak tartja a félelmet. Csongrád korábbi polgármestere a megyei közgyűlésben támogatta a javaslatot, mivel szerinte a szentesiek 12 ágyas nappali szanatóriummal bővített fürdője a fekvőbeteg-ellátás színvonalát emeli, Csongrád viszont a járó betegek kezelésére szakosodott, ezért a két létesítmény kapcsán fölösleges versenyről beszélni.

– Savallom, hogy semmilyen irat nem került a kezembe, ezáltal nem is rendelkezem érdemi információkkal az ügyben, de azt fontosnak tartom, hogy a mi fürdőnknek nem alá-, hanem mellérendelt viszonyban kell lennie a szentesivel – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás. A polgármester szerint, ha ez nem teljesül, valóban aggodalomra adhat okot a kapacitáslekötés, hiszen a betegek zöme tájékozatlan, s oda megy utókezelésre, ahova beutalják.