Bezárt a tompaháti óvoda
 Több gyerek jár a derekegyházi intézménybe

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-21 | Blahó Gabriella

A háromszáz lelkes Tompahát óvodájába mindössze öt gyerek íratkozott be erre a nevelési évre. Gazdasági okok miatt ezért a derekegyházi önkormányzat úgy döntött, bezárja a közigazgatásilag hozzá tartozó település óvodáját. A tompaiak nehezen vették tudomásul a döntést, a jelen azonban a falu elöljáróit igazolja, és a gyerekek új barátságokat kötöttek Derekegyházon.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Minden reggel negyed 8-kor menetrendszerű autóbuszjáratra ülnek Tompahát legkisebb lakói, s a jól ismert dajkával vagy az óvó nénivel utaznak Derekegyházra. Erre a nevelési évre mindössze öt gyerek íratkozott be a helyi intézménybe. A csoport megtartásával az önkormányzat kizárta volna magát az „önhikis" pályázati rendszerből – jelentette ki Szabó István polgármester. A falu első embere elmondta lapunknak, hogy a képviselő-testület döntése kizárólag pénzügyi megfontolás alapján született. Úgy látja, Tompahát esete nem kirívó jelenség a térségben. Csökkent a születések száma az utóbbi időben, csoport- és osztályösszevonásokra kényszerülnek a nevelési intézmények fenntartói. Az önhibáján kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok csak akkor pályázhatnak kormányzati támogatásra, ha a csoportlétszámok elérik a tíz főt. Tompahát esetében jóval kevesebb gyermekről volt szó, ezért olyan megoldást kerestek, mely a gyerekek számára kedvező, ugyanakkor a falu esélye megmarad a támogatás megszerzésére.

A reggeli buszjárat éppen megfelelő a gyerekek számára, most a délutáni menetrend változását reméli a falu első embere. Az iskolát és az óvodát ugyanis korán kell elhagyniuk a gyerekeknek, hogy a három előtt tíz perccel Tompahátra induló buszt elérjék. Kevés idő marad leckeírásra, uzsonnára. A jövőben az önkormányzat iskolabuszt szeretne vásárolni, hogy ezt a problémát kiküszöbölje. A derekegyházi oviba a tompaháti gyerekekkel együtt most már negyvennégy gyerek jár. Otáva Istvánné, a tompaiak nevelője úgy látja, a kicsik fejlődésére kimondottan jó hatással van a környezetváltozás, új barátságok szövődtek. A megszűnt óvodában dolgozó dajka és óvónő most a falu központjában dolgozik, és a buszon naponta kíséri a legkisebbeket.