Olaszországban ástak a szentesi diákok
 Ifjú kertészek versenyeztek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-21 | Balázsi Irén

Hazánkat képviselte az ifjú kertészek nemzetközi versenyén a szentesi Bartha János Szakképző Iskola csapata. A diákok az olaszországi megméretésen felkészültségüket bizonyították.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola csapata képviselte hazánkat Olaszországban Fotó: Tésik Attila
Kemény, kavicsos volt az olasz föld, amelybe gödröt kellett ásni a facsemetének. Kis Henrietta, a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola diákja mesélte ezt annak kapcsán, hogy az intézményükben már korábban végzett két fiatallal, a nagytőkei Berényi Imrével és a szentesi Berezvai Klárával hazánkat képviselték az észak-olaszországi Laimburgban megrendezett nemzetközi versenyen. Jól kezdődött a tanév a barthásoknak, nem kell szégyenkezniük a társaik teljesítménye miatt. Udvardi István igazgatóhelyettestől azt is megtudtuk: 15 országból érkeztek a versenyre az ifjú kertészek, s az erős mezőnyben 24 csapat közül a 15. helyen végeztek a szentesiek, ami szép teljesítménynek számít. A versenyt egyébként az osztrákok nyerték, míg az utolsók a lengyel fiatalok lettek.

Maradandó élményt jelentett a 12. osztályos Kis Henriettának a nemzetközi erőpróba. A megméretésnek volt olyan része is, amikor ő olasz és német diákkal alkotott egy csapatot. Jól vették az akadályokat, s a legvégén kitűzték az olasz, a német és a magyar zászlót abba a köztéri virágládába, amelybe ők hárman ültették el a dísznövényeket. Jó érzés volt ott látni a nemzeti lobogónkat – mondta a diáklány. A kapott feladatokat ötleteseknek említette, felidézve azt a részt, amikor gázálarcban és védőruhában kellett átültetniük egy fertőzött növényt. De nem fogott ki a szentesi fiatalokon az sem, hogy a homokba kevert tízféle vetőmagot előbb kiszedjék, majd még be is azonosítsák.

Henrietta a terveivel kapcsolatban elmondta: virágkötőnek készül ugyan, ám azt nem tudhatja előre, mit hoz még az élet.