Népünnepély: nyolcvan bográcsban főtt a lecsó
 Tömegeket vonzott a harmadik szentesi fesztivál

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-06 | Balázsi Irén

Minden várakozást felülmúlt a szentesi lecsófesztivál, amely nemzetközi rangra emelkedett. A szombati rendezvényen hét mázsa paprika és majdnem egy tonna paradicsom fogyott el.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A harmadik alkalommal megtartott, családi nappal egybekötött lecsófőző fesztivál a megkoronázása volt az eddigieknek, ami a kilencezres vendégsereget és a jó hangulatot illeti. Igazi népünnepély volt szombaton Szentesen a Hunor Coop Rt. szervezésében az Apponyi téren és környékén, hiszen kicsik és nagyok barátok, ismerősök között múlatták az időt. Mészáros Zoltán elnök-vezérigazgató azt említette érdeklődésünkre: hónapok óta készültek a gyermekprogramokkal, szórakoztató műsorokkal, Fenyő Miklós koncertjével és persze az elmaradhatatlan tűzijátékkal spékelt lecsófesztre, s reményei szerint még hónapokig beszélnek majd róla a vendégek.

A fesztiválon Szribik Imre polgármester is a kukta szerepében tündökölt Fotó: Vidovics Ferenc

A verseny meghirdetését egyébként a hagyományteremtés szándéka vezérelte, abból kiindulva, hogy Szentest szerte az országban, sőt annak határain túl is, a paprika- és a paradicsomtermesztés egyik központjaként, no meg a vendégszerető lakosairól ismerik. Jöttek is a versenyzők Kalocsáról, Budapestről, Jászberényből, Szarvasról, de még Erdélyből, Ausztriából is. Nyolcvan bográcsban főtt a finom étek, ehhez hétmázsányi paprikát és kilenc mázsa paradicsomot szeltek fel a versengő csapattagok. A legtöbben a jó buli kedvéért neveztek be, nem pedig vérre-tétre menő küzdelemért. Mészáros Zoltánnak a zöldborsós lecsó ízlett a legjobban, ám azt nem árulta el, hogy melyik baráti társaság készítette. A zeneiskola és a városi fúvószenekar vezetője, Mihály Béla ellenben elmondta: ők tisztelik a hagyományt, ezért tarhonyás, kolbászos és tojásos étel főtt a bográcsukban. A főszakácsuk, a trombitás Mészáros Zoltán kezében volt most a karmesteri pálca, Mihály Béla karnagynak ezúttal a kukta szerepe jutott.

Földvári N. István rendőrkapitány nem árulta el, mi a titka az ételspecialitásuknak, a pirított lecsónak. Meg azt sem, hogy a csapatuk miért kapta a Kétbográcsos nevet. Addig vallattuk a kapitányt, míg kiderült: barátjával, Kalmár Ferenccel az egyik bográcsban kezdtek főzni, ám átrakták egy másikba, mert kicsit „megpirult" az étel. De állíthatjuk, nem érződött rajta, hogy nem voltak eléggé éberek a tűzfelelősök.

Versenyen kívül indult Szirbik Imre polgármester a családjával, mert mint mondta: ha nyerne, rásütnék, hogy bundázott. Annak örült, hogy a fesztiválról száműzetett a politikai megosztottság, legfeljebb arról folyt a vita, hogy több só vagy kevesebb kell-e az ételbe. Vidovics Ferenc órásmester viszont az erős paprikát nem sajnálta a lecsóból. Azt mondta viccesen: mivel túlságosan erős, így sok embernek jutott belőle. Farkas Sándor országgyűlési képviselő ellenben meg sem tudta kóstolni a saját estebédjét, mert tíz perc alatt mindet megették a vendégeik. Két csapattal neveztek különben, mindkettő lecsót készített. Ám a képviselő ezt az ételt nem különösebben szereti, ezért ő báránypörköltet főzött. A verseny tisztasága kedvéért ő sem nevezett, de lerótta a nevezési díjat.