Boszniába mennek a szentesi katonák
 Elbontják a doboji hidat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-09-01 |

Boszniában elbontják a szentesi katonák azt a hidat, melyet nyolc évvel ezelőtt építettek. Tegnap a szárazföldi erők parancsnoka búcsúztatta a laktanyában azokat, akik másfél hónapon át újra külföldön teljesítenek szolgálatot.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Győrössy Ferenc, a szárazföldi erők főparancsnoka búcsúztatta tegnap a katonákat Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi dandár hetvenhat katonája utazik szeptember 6-án Boszniába, hogy a Doboj városában nyolc évvel ezelőtt magyar katonák által emelt hidat elbontsa. A hadműveleti területen épített híd a Boszna folyón ível át, s nyolc éven át szolgálta a békefenntartást. Győrössy Ferenc vezérőrnagy, a szárazföldi erők főparancsnoka tegnap délután az alakuló téren felvonult katonák előtt elmondta: jelenleg mintegy ezer magyar szolgál külföldön.

Munkájuk a békefenntartást, illetve a béke kikényszerítését szolgálja a világ válságövezeteiben.

A boszniai harcok elmúltával immár nincsen szükség arra a hídra, melyet 1996-ban emeltek magyarok a délszláv területen. A híd betöltötte szerepét, azóta kőhidat építettek az ott élők a béke helyreálltának egyértelmű jeleként. A csaknem nyolcvan szentesi katona mintegy másfél hónapon át tartózkodik Doboj városában, az elbontásra váró híd elemei az SFOR-nál maradnak. A tegnapi búcsúztatáson Kovács István dandártábornok társaságában a vezérőrnagy úgy fogalmazott: a műszakiak önfeláldozó munkája dicsőségére válik a Magyar Köztársaságnak.