Bicikliút lesz a Tisza-gáton
 Csongrádnak sikerült, Szentesnek most nem

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-31 | Bíró Dániel

Jövőre megkezdődhet a csongrádi fahíd és a közúti híd között húzódó kerékpárút építése, erre a célra ugyanis 297 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város önkormányzata. A projekt másik felére vonatkozó szentesi pályamunka nem járt sikerrel.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A gát ma munkaterület, jövőre ugyanitt kerékpárút épül Fotó: Bíró Dániel
Dől a lé Csongrádra – fogalmaznak mostanában a városvezetők a Tisza-parti településen. A frappáns megnyilatkozásnak van alapja, hiszen az elmúlt héten százmilliós Sapard-sikerről számolhatott be lapunk, most pedig ennek az összegnek a háromszorosáról van szó. Az önkormányzatnak ugyanis 297 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek oda a Regionális operatív program keretében, s ebből rövid időn belül megvalósulhat a Csongrád és Szentes közé megálmodott kerékpárút egyik fele.

Amint arról a pályázat beadásakor beszámoltunk, a város részéről 16 millió forint önrész biztosításával 6,7 kilométer hosszú, három méter széles kerékpárút épülhet a Tisza-gáton. A vasúti és a közúti híd közötti szakaszon egyébiránt szélesíteni is kell a töltés koronáját, mivel a megépülő kerékpárútnak nemcsak a biciklisek biztonságos közlekedésére, hanem az árvízi védekezésre is alkalmasnak kell lennie, ezért lesz szükség komolyabb, nagyobb terhelésnek is megfelelő műszaki megoldásokat alkalmazni az építkezésnél.

Az elnyert összeg fölhasználásának feltétele: szeptember végéig meg kell születnie a projektről szóló támogatási szerződésnek. Az előkészítés folyamatban van. E dokumentum aláírását követően kerülhet sor a közbeszerzési eljárás kiírására.

A két várost összekötő kerékpárút szentesi szakaszára vonatkozó pályamunkára nem ítélt támogatást a ROP, ezért – információnk szerint – a Kurca-parti önkormányzat némi módosítással ismét pályázni fog a 264 millió forintos beruházás megvalósítása érdekében.