Futnak a pénzük után
 Termál-ügyben leszavazták Farkas Sándort a parlamentben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-28 | Balázsi Irén

A felszámolás alatt álló szentesi Termál Szövetkezetnek a tagjai régóta várják, hogy megkapják üzletrészüket értékét. A miniszterelnök ígérete ellenére eddig nem született jogszabály az ilyen helyzetbe került emberek kárpótlásáról.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi Grossmann Tibor közel húsz évig dolgozott a szentesi Termál Szövetkezet gépműhelyében. Azt mondja, hogy jelenleg is tagja a felszámolás alatt álló agrárüzemnek, és tavaly óta vár a jogos jussára. Akkor nyilatkozta ugyanis Medgyessy Péter miniszterelnök: „Kormányhatározat született annak érdekében, hogy a csődbe jutott vagy felszámolás alatt álló szövetkezetek kapcsolódó üzletrészeit a tervek szerint még ebben az esztendőben állami kezességvállalással megvásárolják". A szentesi férfi azt nehezményezi: a külső üzletrészek tulajdonosait és a nyugdíjasokat is kifizették már a közös vagyonból, amelyért a tagság dolgozott meg. Neki egyébként 900 ezer forintnyi összeg járna, ám bárhová megy követelésével, mindenhol elutasítják. Pedig a Termálnál olyanokat is kárpótoltak, akiket korábban elküldtek a szövetkezettől, mert rosszul dolgoztak. Grossmann Tibor úgy véli: nem a tisztességesen helytálló tagság tette tönkre az agrárüzemet, hanem szétverték azt.

Hasonló cipőben jár volt szövetkezeti társa, Badár Imre is. Ő a saját jogán és az édesapjától örökölt üzletrész után várja az egymillió forintot jócskán meghaladó summát. Emlékezete szerint a 2002-es választási kampány idején megígérte a mostani nagyobbik kormánypárt, hogy az állam megvásárolja majd a tagok üzletrészét a ciklus végéig. Badár úgy tudja: készült is egy tervezet, miszerint aki készpénzben kéri a jussát, az megkaphatja az üzletrészének a 30 százalékát, aki viszont részletfizetést igényel, az a vagyonjegye értékének a 60 százalékára lesz jogosult. A férfi azt várja, hogy az ígéretének tegyen eleget a kormány. Olyan döntést vár, amely kimondja: a tagoktól is felvásárolja az állam a szövetkezeti üzletrészt.

A szentesi Termál felszámolóbiztosa, dr. Molnár István azt mondja: annyira tetemes a hitelezői követelés, hogy annak megtérítése után már semmi sem marad. Mint említi, a tagok vagyonából elégítik ki a hitelezőket, eléri az egymilliárd forintot is az az összeg, amellyel a szövetkezet tartozik tagjainak. A jelenlegi helyzet alapján úgy ítéli meg, hogy a tagok üzletrészét lehetetlenség kifizetni.

Érdeklődésünkre, miszerint ha az állam felvásárolná a tagok üzletrészét, lehetne-e őket kárpótolni, azt mondja dr. Molnár István: akkor az állam tagnak lépne be a Termál Szövetkezetbe. Szentes fideszes országgyűlési képviselője, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja lapunk megkeresésére úgy nyilatkozik, hogy társaival ő már többször indítványozta, hogy a szövetkezeti tagoktól vásárolja meg az állam az üzletrészüket. Ám Farkas Sándorék javaslatát még napirendre sem vette a parlament. A képviselő szerint meg lehetne oldani a tagok kárpótlását, csak elhatározás kérdése. A szentesi térségben egyébként több ezer család vár erre. Farkas azt is hozzáteszi: a polgári kormány 2006-ban lépni fog.