Új munkát keres a megműtött apa
 Július 11-én szakadt rá a baj a mágocsi családra

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-25 | Blahó Gabriella

Szabó-Nagy Zoltán súlyos balesetet szenvedett, és amputálni kellett mindkét lábát. Július 11-e fordulópontot jelent a hattagú nagymágocsi család életében, a férfi azonban nem adja föl, munkát keres.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A hattagú család élete egy hónapja jelentősen megváltozott Fotó: Blahó Gabriella
A baleset okáról Mágocson tudni vélik, hogy annak oka Szabó-Nagy Zoltán ittassága volt. A harmincnyolc éves férfi nem emlékszik rá, miként is került a sínek mellé, az utolsó kézzel fogható emléke arról a napról, hogy Nagymágocson vett három csokor virágot: az édesanyjának, a feleségének és a lányának, mert másnap ballagott a gyerekek közül a legidősebb, Anita. A Békéscsaba–Szeged vonalon haladó vonat összeroncsolta mindkét lábát, melyeket a kórházban amputálni kellett, különben nem maradt volna életben a harmincnyolc esztendős férfi. Az ügyet a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálta, s lezárta az államigazgatási eljárást. Bűncselekményre, szabálysértésre utaló jelet nem találtak. Zoltán lapunknak elmondta: sokkal kevésbé zavarja, hogy nincs lába, mint az új helyzet miatt bekövetkezett nehézségek. Felesége, Marika ugyanis sorra járja a különböző hivatalokat, hogy a rokkantsági nyugdíj folyósítását intézze, alapítványokhoz fordul.

A száz százalékban rokkant férfi eddig a munkája miatt sokat volt távol a családjától, most azonban többet lesz otthon. Mint mondta, bármilyen munkát elvállalna, abban bízik, hogy talál elfoglaltságot Mágocson, talán a fonalmentő üzemben. Ezelőtt Derekegyházon dolgozott üvegházakban, volt munkatársai most felajánlották a segítségüket. A házat először is át kell alakítani, hogy tudjon közlekedni; új ajtókat kell beépíteni, a küszöböt eltávolítani és a fürdőszobát az ő számára is használhatóvá kell tenni. Mindez nagyon sok pénzbe kerül, amit a család saját anyagi forrásaiból nem tud állni. Kaptak már némi támogatást a falu önkormányzatától, konkrét segítséget a védőnőtől, egy ajtót a szentesi Svédablaktól.

Szabó-Nagyék jövedelme egyelőre a gyed, a családi pótlék és Zoltán táppénze, havi huszonháromezer forint. Ebből pedig az OTP-kölcsönt is vissza kellene fizetni, amit az otthon megvásárlására vettek fel, a gyerekeket beiskolázni, jövőjüket biztosítani. Szóval, rászakadt a baj Szabó-Nagy Zoltán családjára, a sok szörnyűség közepette vidámságot és reménységet a kicsi Flóra ad számukra. A kései szerelemgyerek összetartja a közösséget – magyarázza Marika, aki hozzáteszi: nem akarnak visszaélni az emberek együttérzésével, minden tőlük telhetőt meg akarnak tenni azért, hogy a család szinten maradjon, hiszen Zoltán, Zsolt, Anita és Flóra jövőjét biztosítani kell. A kezdeti lelki krízis után ma már tisztán látják, hogy alapvetően két dologra van szükségük: a lakás átalakításához szükséges anyagokra és olyan munkára, amit Zoltán el tud végezni. Az apa nehezen bírja a tétlenséget, autószerelő a szakmája, tizennyolc éves kora óta folyamatosan dolgozott.