Békalencse fedi a Kurcát
 A vízi növényzet foglya lett egy szentesi kenus

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-24 | Balázsi Irén

Gyalázatosnak nevezi a Kurca teljes szakaszát a szentesi horgászegyesület elnöke, aki látott az elburjánzott növényzettel küzdő kenusokat. A víztükröt elborító békalencse a halállományt is veszélyeztetheti.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A napsütés az éltetője, a fagy az ellensége a békalencsének Fotó: Vidovics Ferenc
A Szentest átszelő Kurca városi szakasza a jó pár évvel ezelőtti mederkotrás óta többé-kevésbé rendben van. Akkor több mint háromszázmillió forintot költöttek jórészt állami forrásból az iszapréteg eltávolítására. Van olyan nézet, miszerint kidobott pénz volt a kotrás, ha nincs megfelelő vízutánpótlás, vagyis nem élővíz a főcsatorna. Mások viszont úgy érvelnek: ha rendezték volna a Kurca teljes szakaszát, akkor nem ismétlődnének évről évre a békalencsés időszakok sem. S persze nem lett volna a Kurca foglya Szentes és Szegvár között egy kenus, aki a minapi túráján úgy beszorult a nád, a hínár és más vízi növényzet közé, hogy alig tudta magát kiszabadítani.

A békalencse megjelenésének több oka van. A szentesi horgászegyesület elnöke, Füsti M. Lajos mindenesetre gyalázatosnak nevezi a Kurca teljes szakaszát. Amíg a főcsatorna mentén lévő ingatlanokat nem csatlakoztatják rá a csatornahálózatra, addig a Kurcába kerülő szennyvíz a legjobb táptalaja a békalencse képződésének. A szaporodásának pedig különösen kedvez a meleg és a napsütés. Az sem használ persze, hogy az amúgy is álló vízből az agrártermelők még jelentős mennyiséget ki is szivattyúznak a kukorica öntözésére. A békalencsét egyébként felfalnák a növényevő halak, ám az elnök azt nyilatkozta lapunknak: ilyenek telepítésére nekik nincsen jogosítványuk, mert nem jellemzőek e vidékre. Ha a békalencse beborítja a vízfelületet, az veszélyt jelenthet a horgászegyesület állományára. A halaknak ugyanis elegendő oxigén híján légszomjuk lesz, amely a pusztulásukhoz is vezethet.

A békalencse viszont csak a hideg idő beálltával fagy meg, s a meder aljára kerül, akárcsak a parti sávban levágott más növény. S az évek múlásával lehet elölről kezdeni az iszapréteg eltávolítását. Az Atikövizig helyi szakaszmérnökségének helyettes vezetője, Jászné Gyovai Ágnes azt mondta érdeklődésünkre: az illetékesek megvizsgálták a vizet, amelyben foszfort mutattak ki. Ez az anyag segítette a békalencse képződését, de az halélettani szempontból nem veszélyes. A szakember azt is hozzátette: május óta többször levágták a parti sávban a növényzetet a Kurca városi szakaszán. A végső megoldást azonban az jelentené, ha a főcsatorna Szentes és Mindszent közötti részén is eltávolítanák az iszapot. Jászné Gyovai Ágnestől azt is megtudtuk: régen elkészült a Kurca említett szakaszára a kotrási terv. Ám ennek megvalósítása érdekében a főcsatorna mentén lévő önkormányzatok összefogására és központi támogatásra lenne szükség.