A Keserű házaspár elmegy Szentesről
 Budapestre költöznek az ismert pedagógusok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-08-23 | Blahó Gabriella

Matkovics Ágnes és Keserű Imre úgy döntött: követik felnőtt gyermekeiket és Budapestre költöznek. Keserű filozófiát és színjátszást tanított a szentesi gimnáziumban, felesége az orosz után német nyelvet. Költözésük híre megdöbbentette a helybelieket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A házaspár gyermekei után a fővárosba költözik Fotó: Karnok Csaba
Nem egyik pillanatról a másikra döntötték el, hogy mennek; Keserűék másfél éve fontolgatják, készítik elő a költözést. Bálint, Júlia és Mihály nevű gyermekeik egyetemisták a fővárosban, az utóbbi két-három évben már csak egyikük volt otthon, a legkisebb. Misit is felvették testvéreihez hasonlóan a közgazdaságtudományi egyetemre, így üres lett a Petőfi utcai otthon. A szülőknek pedig hiányoznak a gyerekek. Matkovics Ágnes szavai szerint nagyon helyes és egészséges dolog, ha a fiatal felnőtt tizennyolc-tizenkilenc évesen elkerül otthonról, de a szülők szeretnének elérhetők lenni számukra. Ezért döntöttek úgy, hogy elhagyják a várost, melyben életük felét, huszonnégy esztendőt töltöttek el.

A Keserű házaspárról nem túlzás állítani, hogy meghatározó módon járultak hozzá Szentes kulturális életéhez, személyiségük alakította a város szellemi arculatát is. Matkovics Ágnes az őket búcsúztató gimnáziumi összejövetelen azt mondta: nem hiszi, lesz valaha részese, tagja még egy ilyen közösségnek. Keserű bölcsész módon ezt így magyarázta: tapasztalta, az ő társadalmi beágyazódottságuk – igen mély. A közéleti kérdésekben sokszor és bátran megnyilatkozó Keserű feltételezi, lesznek, akik majd örülnek a hír olvastán. Igyekezett mindent karakteresen végigcsinálni, s arra sosem volt ambíciója, hogy konfliktusmentesen surranjon el a kertek alatt.

Mindketten tisztában vannak vele, alapvetően kényelmes az élet Szentesen, hiszen egy olyan békés kisvárosról van szó, ahol minden öt percen belül és olcsón elérhető. Budapesten ez nem így lesz, de új minőségek jelennek meg a mindennapokban. Keserű azt mondta: érdekes lesz kipróbálni azt a fajta szabadságot. A kisvárosban húsz évre visszamenőleg mindenki tudja, ismeri a tetteit, míg Pesten nem hordja majd ezt a védőhálót.

Matkovics úgy érzi, a döntésnek van rossz és jó hozadéka is. A veszteségek között tudja a barátokat, az iskolát. A tanárnő úgy fogalmazott: Szentest nagyon-nagyon lehet szeretni.

A huszonkettő, huszonegy és tizenkilenc éves Keserű gyerekek aktívak az egyetemi, szakkollégiumi életben, s felettébb önállóak. Mégis, a család tagjainak egymáshoz való közelsége az iránymutató a döntésben. Keserű filozófiát és színjátszást tanított a gimiben, Matkovics az oroszt elhagyva hosszú idő óta pedig német nyelvet. A gyerekek mindannyian a közgázon tanulnak, a bölcsészszülők utódaitól meglepő e fordulat: a döntést szabad akaratukból hozták.

Keserű és Matkovics egyaránt megmarad választott pályáján, csak más keretek között műveli azt. A tanárnő nyelviskolában dolgozik, a tanár úr pedig az ország dráma tagozatos iskolái által létrehozott intézményben, a Keleti István Művészeti Iskolában. Heti két napot eddig is ott töltött, most változik a helyzet: nem Szentesről jár Pestre, hanem Pestről Szentesre. Teljesen tehát nem tűnik el a gimnázium életéből, de ezzel elkerüli azt is, hogy a tagozatalapító Bácskai Miska bácsihoz hasonlóan nagy öreg váljék belőle itthon. Kicsit nehéz a szívük Keserűéknek, de a gyermekeikhez fűző kötelék nagyon erős. Szentes, a barátok értik ezt, ezért sikert kívánnak nekik az új élethez.