Műszaki zászlóalj költözik Vásárhelyre
 Augusztustól új helyen az új szentesi alakulat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-28 | Blahó Gabriella

Vásárhelyen állomásozik a szentesi műszaki dandár egy része a jövő hónaptól. A műszaki-építő zászlóalj feladata az ország fegyveres védelmében résztvevők műszaki erősítése. Győrössy Ferenc vezérőrnagy, a szárazföldi erők főparancsnoka tegnap Szentesen arról is beszélt: a tiszteknek nem kell elbocsátástól tartaniuk.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Blahó Gabriella
Győrössy Ferenc a szárazföldi erők főparancsnoka Szentesen cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint a magyar honvédségtől kétezer-ötszáz tisztet bocsátanak el. A vezérőrnagy a tegnapi állománygyűlésen elmondta: a hadsereget kiszolgáló hivatalok és háttérintézmények dolgozói ajánlatot kapnak a honvédségtől, elhelyezkedhetnek a csapatoknál. Elképzelhető, hogy ezért csökken a létszám, de Szentesen ennek éppen ellenkezőjéről van szó. A dandár kinőtte a Csongrádi úti laktanya épületét, az itt megalapozott egyes és kettes műszaki zászlóalj csapataiból egy részben önálló zászlóaljat hozott létre a haderőreform részeként a Honvédelmi Minisztérium. A műszaki-építő zászlóalj augusztustól Vásárhelyen állomásozik.

A Bánfi Attila alezredes parancsnoksága alá tartozó egység feladata lesz, hogy az ország fegyveres védelmében részt vevő haderőket, illetve a szövetséges védelmi erőket műszakilag támogassa. A technikai eszközök nagy részét már átszállították. Kovács István dandártábornok arra biztatta a Vásárhelyre kerülőket, hogy őrizzék meg műszaki öntudatukat.

Győrössy Ferenc úgy látja: a szentesieknek a békemisszióban vállalt balkáni kiküldetést és az iraki szolgálatot követően lehetőségük van a nagy kihívást jelentő Afganisztánban is teljesíteni. Szerinte egyértelműen a műszaki dandár fejlődésének köszönhető az új zászlóalj létrejötte. A haderőreform, az átalakítás része annak a folyamatnak, mely a sorállományú hadseregből a hivatásosba vezet. Profi hadseregről jelen időben november 3-a után lehet beszélni, amikor leszerelnek az utolsó sorkatonák – tette még hozzá a szárazföldi erők főparancsnoka.