Elindultak az olimpiára
 Összesen négyezer kilométert tekernek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-26 | Blahó Gabriella

Vasárnap hajnalban a szentesi Dózsa-háztól startolt el öt fiatalember, hogy jelen lehessen a játékok megnyitóján. Athénben mindössze három napot töltenek el a Szt. Jupát tagjai, mert közülük néhánynak vissza kell érkezni a szeptemberi iskolakezdésre.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A nyolcezer kilométeres felkészülést heten csinálták végig a szentesi kerékpárosok közül, ketten mégis itthon maradnak: Papp Dániel és Olasz Balázs szülei úgy döntöttek, leghamarabb jövőre engedik el hosszú külföldi túrára most tizennégy éves gyermekeiket. Vasárnap reggel hat órakor startolt Dömsödi Gábor, Csendes Zoltán, Fabulya Pál, Vincze Mihály és Valkai Zsolt a sportpálya melletti Dózsa-háztól technikai eszközökkel jól felszerelt kerékpárokon.

Az öt triatlonista naponta százhúsz kilométert teker Athénig, hogy az olimpia első napjaiban jelen lehessen a görög fővárosban. Mindössze három napig lesznek ott, mert közülük néhánynak vissza kell érni a szeptemberi iskolakezdésre, de azt a három napot is a kerékpározás és a sport jegyében töltik. Athén történelmi városrészében ugyanis a kültéri rendezvények között szerepel az országúti kerékpározás, ezen indulnak a szentesiek – számukra szempont, hogy a pályabelépés ingyenes.

Nem egyenesen a játékok színhelyére mennek: előbb kirándulást tesznek Horvátországban, a dalmát tengerparton, hajóval átkelnek Olaszországba, onnan Brindisi kikötőjében újra hajóra szállnak, s a delfi jósda megtekintése után érkeznek csak Athénbe. Valkai Zsolt csapatkapitány szerint érdemes az útba eső történelmi emlékeket is megnézni, így teljes a kirándulás. Egyszerre mindössze két napi élelmet tudnak magukkal vinni, útközben euróért vásárolják az újabb adagokat. A családtagokat, barátokat, s ígéretük szerint szerkesztőségünket is SMS-ben értesítik arról, éppen hol járnak.

A görög félsziget terepviszonyaira itthon a hegyikerékpározásokon készültek fel, melyet háromszor négy napos blokkban valósítottak meg. A négyezer kilométer teljesítése azért sem lesz számukra megterhelő, mert az edzéseken nyolcat már letekertek. Athénből már kerülő nélkül egyenesen hazafelé tartanak, a záróünnepséget pedig a televízióban fogják megnézni.