Régi igény az otthon
 A szentesi képviselő nem bízik a pályázat sikerében

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-07-20 | Balázsi Irén

Pályázatot nyújtott be a szentesi önkormányzat egy idősek otthona felépítése érdekében; az összköltség egymilliárd forint. Sipos Ferenc helyhatósági képviselő régóta lobbizott az intézmény megvalósításáért, ám nem reménykedik abban, hogy belátható időn belül állami támogatást nyer a beruházásra a település.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ezen a helyen tervezi felépíttetni az önkormányzat az idősek otthonát. Fotó: Tésik Attila
A városrendezési tervben szerepel egy szociális intézmény a szentesi időseknek, akiknek a ligeti stranddal szemközti területen, a Kurca-parti parkerdőben akar otthont építtetni az önkormányzat. Nemrégiben be is nyújtott egy pályázatot a helyhatóság a szaktárca felhívására, hogy állami támogatást nyerjen az elképzelés megvalósításához. A szociális intézmény mintegy száz rászoruló befogadására lenne alkalmas, és a beruházás költsége megközelítőleg egymilliárd forint.

Sipos Ferenc főorvos, az Együtt Szentesért települési képviselője – mint arról beszámoltunk lapunkban – évek óta lobbizott az idős emberek érdekében, akik egyedül már nem tudnak gondoskodni magukról. A képviselő azonban nem a szociális szempontból nélkülöző személyekre gondolt, amikor előhozakodott ötletével. A Somogyi Béla utcában talált is egy megfelelő telket, ahol leraktak egy táblát, amelyre ráírták: itt épül majd az idősek otthona. Az önkormányzati testület azonban nem támogatta az ötletét, helyette hagyták jóvá a parkerdőbeli létesítmény tervét.

Sipos Ferencnek tetszik az utóbbi elképzelés is, ugyanakkor aggódik, mert a jelenlegi gazdasági viszonyok között nem tartja valószínűnek, hogy ilyen nagy összegű központi támogatást nyerne Szentes. Még akkor sem reménykedik ebben, ha a benyújtott pályázat szakmailag jó. A parkerdőbe tervezett szociális intézmény ugyanis egyfajta rehabilitációs központként az idősek teljes ellátását biztosítaná. Azzal ellenben nem ért egyet a képviselő, hogy aki bekerül majd oda, az alacsony térítési díj fejében minden szolgáltatást igénybe vehet. Hozzátette azt is: az örökösei viszont megkapják a házát vagy lakását, de az önkormányzat gondoskodott az ellátásáról.

Sipos Ferenc kezdettől fogva azokért lobbizott, akik nem szűkölködnek az anyagiakban, ezért képesek lennének megfizetni a szolgáltatás díját. Szerinte ők akár áldozni is tudnának a leendő otthonuk felépítésére. A képviselő szerint mindkét ellátási formára szükség van: bízik a Kurca-parti, száz személyt befogadó szociális létesítmény megvalósulásában is, de mellette hiányt pótolna egy másik otthon is, ahol a tehetősebbek kapnának helyet. Az utóbbihoz azonban az kellene, hogy az önkormányzat a városközpontban adjon egy telket az építkezéshez.

A most hatvanéves Szabó Attiláné azt mondta: nagyon jó a kapcsolata a gyermekeivel, és idős korára sem szeretné elrontani a meghitt viszonyt. Sipos főorvos tervét nagyon jónak tartja, s anyagilag is támogatná a beruházást. A kortársai közül közel húsz személyt ismer az asszony, aki azt is elárulta: „népgyűlést" akarnak összehívni annak érdekében, hogy épüljön fel számukra egy otthon, ahol ha akarják, magukra csukják az ajtót, máskor meg társasági életet élnek. Szabóné, mint terveiről beszámolt, hetvenesztendős korától ő már ott szeretne lakni.