Szentesen elkezdődik a csatornaprogram
 Az ellenzék szerint válság fenyegeti a várost

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-24 | Balázsi Irén

A szentesi polgármester szerint az év végéig sikerül nullszaldóssá tenni a város költségvetését, és takarékos gazdálkodással jelentős fejlesztésekre is telik jövőre.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A város 2003-as költségvetésének hiánya az esztendő végéig még korrigálható. A szentesi képviselő-testület hét végén tartott ülésén úgy fogalmazott Szirbik Imre polgármester, hogy adósságot nem visznek át az új évre, de pénzmaradványt sem. Az ellenzéki frakció vezetője, Halmai László azt kérdezte, vajon intézkedett-e Szirbik, hogy az idén ne essen jelentős hó, mert nincs az eltakarítására fedezet. A város vezetője úgy reagált: a vis maior alapból igényelhetnek pénzt az elemi károk elhárítására, mint az előző télen.

A jövő évi költségvetés tervezetének tárgyalásakor abból indultak ki: mivel várhatóan eltűnik a mostani büdzsé hiánya, ezért a nulláról indulhatnak, azzal együtt, hogy a kedvezőtlen folyamatok átívelnek 2004-re is. Ennek ellenére – mint fogalmazott a polgármester – nem lenne szerencsés megakasztani a város dinamikus fejlődését. Jövőre elkezdődik a kétmilliárd forintos csatornaprogram és a volt megyeháza felújítása, mindkettő jelentős állami támogatással. A szűkös működési költségvetésből pedig úgy lehet fennmaradni, ha közös teherviseléssel gondoskodnak az elesettekről. A pénzügyi bizottság véleményét tolmácsoló Félegyháziné Somogyi Éva bejelentette: a szakmai grémium nem javasolja a költségvetési tervezet elfogadását. A működési kiadásokkal kapcsolatban nehezményezte, hogy még az infláció mértékével sem számolnak. Mivel hitelfelvétel esetén nem lát lehetőséget az elnök a kölcsön visszafizetésére, ezért tartózkodik a koncepció megszavazásakor.

A jobboldali Karikó-Tóth Tibor iskolaigazgatóként megdöbbenésének adott hangot, miszerint hét éve egyik kormány sem emelte a normatívákat. A fideszes képviselő, Rébeli Sz. Tamás szerint a pénzintézeteknek kedvez a helyzet, mert az önkormányzatok sorra veszik majd fel a hiteleket. Halmai László a frakció álláspontját úgy foglalta össze: a szocialista kormány elhibázott gazdaságpolitikája súlyos válság felé sodorja Szentest. Indítványa szerint a város ingatlanainak eladásából befolyó bevételt csak a vagyon gyarapítására fordíthatja a város. A szocialista párti Móra József Halmainak azt magyarázta: októbertől mindig emelkedik a munkanélküliek száma, mert a mezőgazdaságra az idénymunkák a jellemzők. A polgármester pedig két forint hitelt sem vett fel a képviselő-testület tudta nélkül. Az MSZP-s Oltyán Lajos arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenzékiek a működési költségvetést kritizálják – amúgy jogosan, mert némely területen stagnálás várható –, a fejlesztési büdzsét viszont nem említik.

Pedig a volt megyeháza felújítására hat év várakozás után most nyert a város központi támogatást még akkor is, ha Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő korábban ellene szavazott. Farkas Sándor hazugságnak nevezte a Medgyessy-kormány választási szlogenjét, mely szerint több pénzt ígért az önkormányzatoknak. Az ominózus megyeháza pályázatának elbírálásakor máig vállalja a honatya a szavazatát, mert ő akkor a több mint százezer ember ellátását szolgáló szentesi sürgősségi tömb felépítésére voksolt az egykori megyeháza rendbetétele helyett.