Csak jövőre indul a csatornaprogram
 Megbüntette a közbeszerzési tanács Szentest

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-06 | Balázsi Irén

Az aktatáskás építőket akarta kizárni a szentesi önkormányzat a csatornázási programból. A közbeszerzési tanács azonban új előminősítő eljárás lefolytatására kötelezte a helyhatóságot és egymillió forintos bírságot is kiszabott. A döntés ellen fellebbeznek a szentesiek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Mivel az időjárás kedvező, akár novemberben elkezdődhetett volna a szennyvízcsatorna-hálózat bővítése Szentesen. Az önkormányzat ugyanis korábban elnyerte a mintegy hárommilliárd forintos program indításához szükséges címzett állami támogatást, és a helyhatóság, valamint a lakosság is hozzájárult a költségekhez. A törvény értelmében az önkormányzat meghirdette a közbeszerzési eljárást, a kiséri városrész építési munkáira keresett kivitelezőt.

Csakhogy ezt a pályázati kiírást – mint arról lapunkban beszámoltunk – megtámadta egy dunántúli székhelyű cég arra hivatkozva, hogy a szentesiek felhívása diszkriminál. Szirbik Imre polgármester ezt nem is tagadja, mondván: a pályázati felhívásukban az úgynevezett aktatáskás kivitelezőket akarták kiszűrni azzal a kitétellel, hogy olyan vállalkozók jelentkezését várják, akik ötven személyt képesek felsorakoztatni a konkrét munkavégzésre.

De az is szerepelt a kiírásban, hogy ha korszerű gépekkel rendelkeznek a csatornaépítésre szakosodott cégek, akkor elegendő két műszaki vezető az építkezés irányítására. A polgármester azért tartotta fontosnak ilyen megkötésekkel keresni a csatornaprogram indításához a kivitelezőt, hogy megakadályozza azt a káros tendenciát, miszerint a közbeszerzési eljárást megnyerő cég alvállalkozóknak adja tovább aránytalan díjazás ellenében a munkát.

A közbeszerzési tanács kivizsgálta az ügyet a dunántúliak beadványára. Szirbik Imre szerint furcsa döntést hozott az illetékes grémium. Az önkormányzatnak meg kell ismételnie a kiséri városrészre kiírt előminősítő eljárást, amihez hozzájön még egymillió forintos bírság is. A közbeszerzési tanács határozata nem jogerős. A város vezetője úgy véli: az illetékes jogorvoslati fórum dönti majd el végérvényesen, hogy az önkormányzat valóban megsértette-e a közbeszerzési eljárásra vonatkozó előírásokat. Az viszont kétségtelen, hogy a pereskedés miatt két hónapot veszítettek a szentesiek.

Ha a fellebbviteli szerv helyt is adna a város beadványának, akkor sem lenne értelme az idén megkezdeni a csatornaépítést. Kár lenne ugyanis nyitott árkokkal idegesíteni a lakosságot a téli hónapokban. A tervek szerint leghamarabb 2004 tavaszán indulhat a szennyvízcsatorna-hálózat bővítése Szentes legmélyebben fekvő részén, a Kisérben.