Visszaszállt az arany páva
 Újra megkapta az elismerést Szentes citerazenekara

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-31 | Blahó Gabriella

Október 25-én Tiszakécskén országos minősítőversenyen szerepeltek a szentesi pengetősök, és újra elhozták az Arany Pávát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csaknem ezer dal van a Pengető tarsolyában. Fotó: Tésik Attila
Tiszakécskén a zsűrit lenyűgözte a szentesiek játéka. Olsvai Imre népzenekutató, az MTA tagja szerint a szentesi pengetősök citerajátéka mind a hangszerelésben, mid az előadásmódban kiváló.

Évente harmincöt-negyven fellépést vállal a zenekar, ezek egy része megmérettetés. A népzene kedvelői számára ezek a fellépések azért érdekesek, mert a Pengető repertoárja valóságos kincsesbánya: Mélykútiné Németh Kornélia művészeti vezető saját bevallása szerint több ezer dalt tud. Egy-egy növényről vagy tájról, jelenségről jut eszébe rendszerint az ének, melyet valahol valamikor hallott. Az ő személyes gyűjtéséből származó énekek természetesen szerepelnek a repertoárban, de kiegészülnek azokkal is, amelyeket tanulmányai során ismert meg.

A mestervizsgával rendelkező művészeti vezető nagyon széles tábort tanít: a szentesi Pengető és a nagymágocsi Napraforgó Citerazenekar vezetője, ezek mellett a derekegyházi Rozmaring Dalkör és a nagymágocsi Nefelejcs Népdalkör szakmai irányításában vesz részt, és a legkisebbeket tanítja a citerazenélésre a szentesi Lajtha László Zeneiskolában és a derekegyházi Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskolában. A citerazenélés népszerűségét mutatja, hogy új hangszerek is kerülnek a piacra: a régi, muzeális darabok ugyanúgy idézik a padkaporos bálok hangulatát, mint utódaik, melyeket hangszerkészítő mesterek megrendelőik kívánságára alkotnak meg.

A csapatban játszanak és énekelnek együtt évek óta Földesi Márta, Vas Andrea, Antal Anikó, Szeri Szilvia, Németh Kornélia, Petesné Trupulai Erzsébet, Őze Csaba és Laczkó Péter. Ők mindannyian hisznek abban, hogy minden élethelyzet, minden érzés, öröm és bánat egyaránt eldalolható.