Üvegház is épül
 Ezüstkoszorús minősítés a szentesi Barthának

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-30 | Balázsi Irén

Ezüstkoszorús minősítést nyert a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola tangazdasága. Az intézmény névadójának hagyatékával jól sáfárkodnak az utódok.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kertészkedés minden csínját-bínját megtanulják a diákok a szentesi Barthában. Fotó: Tésik Attila
Jövedelmezően gazdálkodnak oktatóik irányításával a diákok a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában. Nem kótyavetyélték el az örökséget, melyet az intézmény névadója még 1890-ben hagyott az akkori fiatalokra. Bartha János úgy végrendelkezett, hogy a fábiánsebestyéni birtokának jövedelméből építsenek egy mezőgazdasági iskolát, és legyen kert is, ahol a szakmai fogásokat gyakorolhatják az ifjak.

A derekegyházi határban 84 hektárt örökölt régen az iskola, amely a privatizáció idején, 1992-ben visszakapta a jussát. A föld persze állami tulajdonban van, de a szakképző intézmény használja. Dr. Csikai Miklósné igazgató idézi fel a történetet, amely olyan fordulatot vesz, amire azt lehet mondani: jó gazda módjára bántak a rájuk bízott vagyonnal.

Mivel egy szakképző iskola számára elegendő munkaerő és gép hiányában túlságosan nagy a Bartha Jánostól örökölt terület, ezért annak egy részét elcserélték a fábiánsebestyéni út melletti, közel 6 hektáros területre. Oda gyümölcsöst telepítettek az oktatók és a tanulók. Főként almát termesztenek, de minden gyümölcsfajból megterem ott kisebb mennyiség. Az említett derekegyházi hagyaték nagyobb részét sem tékozolta el a szakképző intézmény: azt a területet művelteti, és így biztos jövedelemhez jut.

Ám a szentesi határban lévő Nagynyomáson is van mintegy 4 hektáron tankertje a barthások kollektívájának, ott terem meg a zöldség. A fűtött és – szaknyelven mondva – hideg fóliasátrak alatt paprikát, paradicsomot és dísznövényeket nevelnek. Most építenek oda egy üvegházat is, amelyet a fóliasátrakhoz hasonlóan gázzal fűtenek, miután szintén pályázati pénzekből korábban már berendezték a kazánházat. A tangazdaságban megtermelt portékákat pedig az iskola udvarában lévő boltjukban árulják a diákok. A fennmaradó hányadot eddig a KZR-nél, újabban az ugyancsak helybeli termelő és értékesítő szövetkezet segítségével hasznosítják. Egyedül a dísznövényeket kell a szegedi meg a fővárosi átvevőhelyre szállítani, mert Szentesen ezekből az árukból csaknem telített a piac.

A szakminisztérium fenntartásában lévő Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola most másodszor nyerte el az ezüstkoszorús minősítést kifejezetten azért, mert példaszerűen működteti a tangazdaságát. Kiderül: aranykoszorús elismerésben egyetlen középiskola sem részesült a 24 pályázó közül, ezért a szentesi számít a legjobbnak az országban. Mivel háromévenként lehet pályázni a tangazdaságok minősítéséért, így a Bartha 2006-ban immár az aranyat célozza meg.