Díler a dióhintás játszótéren
 Évente harminc új fogyasztó Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-30 | Blahó Gabriella

Drogterjesztőt vett őrizetbe nemrég a szentesi rendőrség. Ezúttal is kiderült, a nyomozók kezét megkötik a törvények, miközben nő a fogyasztók száma. A jelenséggel foglalkozó helyi civil szervezet hét éve rendezett felmérése idején minden megkérdezett elutasította a drogokat, idén már a válaszadók hatvanöt százaléka tolerálja a fogyasztást.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ezen a téren kelt el az "áru". A képen látható személyek természetesen nem érintettek a történetben. Fotó: Tésik Attila
Mint arról lapunkban korábban már beszámoltunk, a szentesi rendőrök őrizetbe vettek egy fiatalembert, akit kábítószer eladásával gyanúsítanak.
Információink szerint az akció helyszíne a dióhintás játszótér néven ismert közterület volt, közvetlen közelében egy általános iskolának. Évente harminc új fogyasztóról szereznek tudomást a szentesi nyomozók, de a kábítószer-élvezők számát ennél lényegesen magasabbra becsüli Tyityán László őrnagy, a bűnügyi alosztály vezetője. Szentesen elsősorban a könnyű drogok terjednek, marihuánás cigarettát többnyire szórakozóhelyek közelében próbálnak forgalmazni a dílerek.

Az őrnagy úgy látja, a törvény kevés esélyt ad a rendőrségnek a dílerek kézre kerítésében, a jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint ugyanis nem büntethető az a 21 év alatti személy, aki oktatási, kulturális vagy közművelődési intézmény területén vagy annak közvetlen közelében fogyaszt, kínál, vagy forgalmaz drogot – abban az esetben, ha vállalja, hogy fél évig tartó rehabilitáción vesz részt az ügyében születő első fokú ítélet meghozataláig.

Tyityán László őrnagy munkája során azt tapasztalta, éppen e jogszabály miatt az utóbbi időben egyre nehezebb eljutni a dílerekig. A nyomozó úgy véli, sajnálatos, hogy ezekben az esetekben sem lehet vádalkut kötni.

A városban leginkább a marihuána fogyasztása terjedt el, kemény drogokról alig van adat a kapitányságon. A joint első alkalommal ingyen is a fiatalkorú kezébe kerülhet, míg a díler a harmadik alkalommal már pénzért adja. Az ár ma 500 és 1500 forint között mozog, a vadkendert heti egy-két alkalommal fogyasztják. A sodort cigarettát a legtöbben az őrnagy szerint zárt közösségben, úgynevezett „füves bulikon" fogyasztják, az ő nyomukra jutni a legnehezebb.

1996 óta vizsgálja a kábítószer-fogyasztás kérdését a városban a Ve-Ga Ifjúsági Szövetség és a diákönkormányzat. Az egyesület tagjai sorában szociológus hallgatók is vannak, akik 2000 főre vetítve készítettek felmérést. Míg hét évvel ezelőtt a megkérdezettek 100 százaléka volt teljesen elutasító a könnyű drogokkal szemben, addig 2003-ban már hatvanöt százalékuk tolerálja annak fogyasztását. Az erős fordulat eredménye érezhető a fogyasztás adataiban is. A 14 és 18 év közötti vizsgált korosztály képviselői közül – kétezer főre vetítve – közel száznegyvenen fogyasztók. Ezekben az esetekben marihuánáról van szó.

Korom Pál, a szövetség elnöke szerint ma egyértelmű, hogy a drog terjedését az érintettek körén belül lehet csak megakadályozni, erre szerveződtek a tagokból, szimpatizánsokból álló kortárs segítő csoportok. Az egyesület a könnyű drog fogyasztásával kapcsolatos értesüléseit nem osztja meg a rendőrséggel, míg a kemény drogról bejelentést tesz. A civil szervezet képviselője úgy látja, teljesen új irányba ható folyamatok szemtanúi a szülők, a pedagógusok. Az ifjúság külön értékrendet termet ma magának, melyben helyet kap a szer, miközben a drogfogyasztás arányának növekedésére nem reagál már hisztérikusan a társadalom.

A mai tizenévesek a családétól már merőben eltérő, önálló kultúrát teremtenek maguknak, agyonképzik magukat és rengeteget tanulnak: ők azok, akik a jövőben az elit lesznek. Akik közöttük fogyasztók, hetente egyszer hódolnak szenvedélyüknek, passzióból, s közben középiskolásként pszichológia szakra készülnek, az egyetem után pedig drogosokkal foglalkoznak... Egy másik csoport a leszakadó réteg, akiket feltehetően nem állít meg a lejtőn a fű.