Nagymágocsra röpült az Arany Páva
 Díjat kapott a Napraforgó és a Nefelejcs

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-22 | Blahó Gabriella

A népzenei együttesek országos minősítő versenyén, a Pest megyei Dabason már második alkalommal szerzett arany oklevelet a szentesi Napraforgó Citerazenekar. A legmagasabb elismerésnek számító Arany Páva-díjat a nagymágocsi Nefelejcs Népdalkör hozta el. A dalkört tíz esztendeje vezeti Dóczi Jusztina.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Nefelejcs először indult minősítő versenyen.
Mélykútiné Németh Kornélia két éve látja el tanácsokkal a dalkört: a Napraforgó művészeti vezetője rendszeres vendég Nagymágocson. A faluban nagy hagyománya van a citerás zenének, a Nefelejcs mintegy kétszáz dalt gyűjtött és tanult meg az elmúlt tíz évben, vendégszerepelt országszerte és külföldön egyaránt. Most először döntöttek úgy a mágocsi asszonyok, hogy megméretik magukat a minősítő versenyen, s egyből a legrangosabb elismeréssel térhettek haza. A falu lakói azért is érzik magukénak a kiváló eredményt, mert a dalkör repertoárja az ő kultúrájukat jeleníti meg.

A népdalkör „része a faluképnek", ez egyrészt megtiszteltetés, másrészt felelősség is az asszonyok számára. Dóczi Jusztina úgy véli, a két csoport együtt és természetesen külön-külön is a magyar kultúra kincseinek őrzője és népszerűsítője. A neves szakmabeliekből álló zsűri a versenyen együtt énekelt a nagymágocsiakkal, ez előrevetítette a végeredményt. A dél-alföldi és Galga menti csokor sikert aratott, az Arany Páva-díj pedig a jövőben is minőségre kötelez.