A Hungerit Rt. a top 200-ban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-09 | Katkó Krisztina

Magyarország kétszáz legnagyobb vállalatának toplistája a napokban került nyilvánosságra. Az elitalakulatban hét Csongrád megyei cég is szerepel. A gazdaság élmezőnyébe kerülni egyszerű: elegendő hozzá egy jól szervezett csapat, versenyszellem, tőke és 18 milliárd forint feletti árbevétel.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Magyarország kétszáz legnagyobb vállalatának toplistája a napokban került nyilvánosságra. Az elitalakulatban hét Csongrád megyei cég is szerepel.

A gazdaság élmezőnyébe kerülni egyszerű: elegendő hozzá egy jól szervezett csapat, versenyszellem, tőke és 18 milliárd forint feletti árbevétel. Amelyik cég ezt eléri, annak ma Magyarországon súlya van.
Gazdasági aranyérmese Csongrád megyének is van, 2002-ben ismét a Pick Rt. volt a térség első cége, amely 67 milliárd forintot meghaladó árbevételével jelenleg az ország 60. legnagyobb társasága.
Két esztendeje tíz hellyel előrébb, s tízmilliárd forintos árbevétellel gazdagabban szerepeltek, ám Kovács László, a Pick Rt. vezérigazgatója szerint az eredmény így sem rossz: a húsipari ágazat problémái, a forintárfolyam erősödése, valamint az exporttámogatási gondok ellenére a cég 2002-ben egymilliárd forinttal magasabb adózott eredményt ért el az egy évvel korábbinál.

A kétszázas elitlistán a megyei élelmiszeripart további két cég képviseli, a 101. helyen álló Sole Hungária Tejipari Rt. és a 159. helyen álló szentesi Hungerit. Magyar József, a Hungerit Rt. vezérigazgatója tőlünk értesült arról, hogy cége az idén is helyet kapott a kétszázak klubjában. Véleménye szerint eredményük a tudatos piacépítésnek és a rendszeres, tavaly például 400 millió forintos beruházásnak köszönhető. A 22 milliárd forintot meghaladó forgalmú Hungeritnél 2002-t a nehéz évek közé sorolják, a termékei felét exportra előállító cég ugyanis csaknem 250 millió forintot veszített a forinterősödés és az ingadozó árfolyam hatására. Magyar József szerint ez az év kedvezőbb lehet, s bár jövőre az uniós csatlakozás komoly kihívást jelent az ország és a megye számára, kitárulkozó lehetőségeket is tartogat.

Az országos toplistán a 61. helyet, a megyein a másodikat birtokolja 64 milliárdos árbevételével a Démász Rt. Dervarics Attila vezérigazgató lapunknak elmondta: az egyik szeme sír, a másik nevet, amikor a kétszáz legnagyobb cég között hét megyeit talál. – Örvendetes, hogy e régióban is vannak országos szinten is eredményes társaságok, másrészt fájó, hogy e hét helyi nagyvállalatnak a térségben nemigen akad foglalkoztatottság, árbevétel és más mutatók szerint hasonló volumenben termelő társa – hangsúlyozta Dervarics Attila. A vezérigazgató elmondta, egy közszolgáltató piaca nem sokat változik, így a Démász kiszámítható működésű cég. Az energiapiaci liberalizáció hatásai érzékelhetőek, így a stabilitás megőrzése az elsődleges cél a jövőben. A Démász jó üzleti eredményeket remél 2003-ra is: az energiafogyasztás az idén mind az iparban – annak remélhető termelésnövekedése miatt –, mind a lakossági piacon a klímaváltozás okán nőtt, s ez Európa-szerte tendencia.

Az építőipar helyi reprezentánsa, a KÉSZ Kft. 32 milliárd forintos bevétellel a 118. a hazai nagyvállalatok sorában. Varga Mihály cégvezető szerint a siker a függetlenségükben, magyar tulajdonú magáncégként való működésükben rejlik. Tavaly a KÉSZ sikeresen terjeszkedett a környező országokban, ahol több nagy projekt kivitelezésén dolgoznak jelenleg is. Idei évüket harmincmilliárd felett szeretnék zárni, a megbízásaik nyolcvan százalékát magánberuházóktól kapják, míg azok a vállalkozások, amelyek csakis közbeszerzési projektekre specializálódtak, veszíthetnek az állami megrendelések karcsúsodása miatt. Az uniós csatlakozásról Varga Mihály annyit mondott: prés alatt fejlődtek eddig is, és változatlanul szeretik a kihívásokat.