Miért támadják az önkormányzatot?
 Öten pályáztak a szentesi csatornaépítésre

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-07 | Balázsi Irén

Beperelte a szentesi önkormányzatot egy dunántúli cég a csatornahálózat építésére kiírt közbeszerzési pályázat egy kitétele miatt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ha a fővárosi székhelyű közbeszerzési tanács nem talál kivetnivalót a szentesi önkormányzat pályázatában, akkor még az idén elkezdődhet a jelentős állami támogatást élvező csatornaprogram. Mint arról beszámoltunk, több szakaszban valósul meg a mintegy hárommilliárd forintos beruházás, amelynek első ütemeként a város Kisér nevű részében látnak hozzá a szennyvízvezeték lefektetéséhez. A munkák összköltsége megközelíti az egymilliárd forintot, amely az állam, a helyhatóság és a lakosság összefogásával gyűlik össze. A vonatkozó törvény szerint az önkormányzat úgynevezett előminősítő tendert írt ki a csatornaprogram indításának érdekében.

Ennek jegyében meg is hirdették a szentesiek a pályázatot a csatornahálózat kiépítésére. Csakhogy a felhívás szövegének egyetlen kitételét megtámadta egy dunántúli székhelyű cég a fővárosi közbeszerzési tanácsnál. Azt persze egyelőre nem tudni, hogy ez a vállalkozás jelentkezett-e a pályázati felhívásra. Az ellenben ismert, hogy öt cég vállalkozna a munkákra. Az említett dunántúli panaszosnak konkrétan az a kifogása a szentesi tenderrel kapcsolatban, hogy diszkriminál. Szirbik Imre polgármester elismeri, hogy valóban megkülönböztet az előminősítő tender egy pontja.

A közbeszerzési eljárás első fordulójában ugyanis azt akarja tisztázni az önkormányzat, hogy mely társaságok végeznek ténylegesen kivitelezői munkát. Szirbik azt magyarázza: volt arra példa az utóbbi években, hogy az építőipari cégek miután megnyerték a közbeszerzési pályázatot, láncolatot alakítottak ki, aminek a tetején a fővállalkozó szedte le a sápot. A tényleges kivitelező ellenben aránytalanul kevés pénzt kapott a munkálatokért.

Ennek kiküszöbölésére szerepelt egy olyan kitétel a szentesiek csatornatenderében, miszerint azon cégek jelentkezését várják, melyeknek legalább 50 szakembere van a szennyvízvezeték lefektetésére. Azt is belevették a kiírásba: amennyiben nincs ennyi munkása a vállalkozásnak, akkor legyen megfelelő gépparkja meg személyzet hozzá, amely hihetővé teszi, hogy tényleges munkát végeztet a fővállalkozó.

Szirbik Imre úgy fogalmaz: azokat a cégeket szeretnék kizárni a csatornaprogramból, amelyeknek aktatáskás központjuk van. Reményei szerint a közbeszerzési tanács is erre az álláspontra helyezkedik majd. De ha a döntőbizottság „megakasztja" az eljárást, akkor – a tervekkel ellentétben – csak 2004 tavaszán kezdődhet a csatornahálózat bővítése.