Szentes nem írja ki a Bursa Hungaricát
 A képviselő-testület átcsoportosítja az ösztöndíjra szánt ös

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-04 | Blahó Gabriella

A kedvezőtlen tapasztalatok miatt a következő tanévre nem írja ki a Bursa Hungarica-ösztöndíjpályázatot az önkormányzat. A felsőfokú tanulmányokat folytató szentesiek támogatására korábban szánt kétmillió forintra azonban ezentúl is igényt tarthatnak az érintettek.

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A felsőoktatásban résztvevők tanulmányainak anyagi terheit csökkenti a Bursa Hungarica-ösztöndíj, melynek összege maximum tízezer forint lehet. A helyi önkormányzatoknál pályázhatnak a diákok, az elnyert összeghez ugyanannyit hozzátesz a megyei önkormányzat, az állam pedig az alap kétszeresével egészíti azt ki. Ezen a módon havonta maximum tízezer forinthoz juthat a diák.

A Bursa Hungaricával kapcsolatban kedvezőtlen tapasztalatokról számoltak be a szentesi felsőoktatásban részt vevők a városházán: sok egyetem és főiskola jövedelemnek tekinti az ebből származó összeget akkor, amikor a diák ösztöndíját megállapítja, így kevesebb pénzhez jutnak a tanulók. Egyes felsőoktatási intézmények spórolnak tehát ezen a módon, ami az ő költségvetésüket javítja, a diák viszont rosszul jár. Ezt kívánja elkerülni a szentesi önkormányzat, ezért hozta meg a helyzet orvoslását célzó rendeletét – mondta az oktatási ügyekért felelős alpolgármester, Szűcs Lajos.

A tanév kezdetén hozott határozat értelmében Szentes jövőre kiszáll az önkormányzatok számára önkéntesen vállalható ösztöndíjrendszerből, s a korábban erre a célra elkülönített kétmillió forintot hozzárendeli az általa önállóan ugyanerre a célra létrehozott alaphoz, mely szintén kétmillió forint. Összesen tehát négymillió forint áll rendelkezésére a felsőoktatásban résztvevő szentesi diákoknak, akik a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán igényelhetik a támogatást. Az alpolgármester hangsúlyozta: az ösztöndíjigények elbírálásánál egyedül a szociális helyzet a mérvadó.

Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés oktatási bizottságának elnökeként egyéni indítványt terjesztett elő ebben a témában, melyet a testület elfogadott. A megye ezek szerint csatlakozik a Bursa Hungarica-ösztöndíj rendszeréhez, tehát támogatja a Csongrád megyei diákokat. Ugyanakkor a közgyűlés utasítja elnökét arra, hogy tájékozódjon a települési önkormányzatoknál a rendszer eredményességéről, s a következő évi költségvetés tárgyalása előtt számoljon be arról.

A megye 375 diákot segít

Ebben a tanévben Csongrád megye 60 települése közül 42 városból, illetve faluból érkezett összesen 1093 pályázat, melyet a helyi önkormányzat támogat. Ezek közül a megyei önkormányzat 375 diák továbbtanulását segíti havi 1000–1500–2000 forinttal.

Csongrádon arról döntöttek, továbbra is kiírják a diákok számára a Bursa Hungarica-ösztöndíjpályázatot. A támogatás megítéléséhez szükséges, hogy a családban az egy főre jutó jövedelem ne haladja meg a minimálbért, ezért feltehetően megnő a jelentkezők száma. Makón jelenleg hetvenkilenc diákot támogat a város önkormányzata, és a testület döntött arról, hogy továbbra is részt kíván venni a Bursa Hungarica rendszerében. Mint megtudtuk, négyezer forint alatti összeget egy diák sem kap Makón. Hódmezővásárhely jövőre is támogatja diákjait, a polgármesteri hivatalban folyamatosan átvehetik az ösztöndíj igényléséhez