Maratoni pereskedés a Petőfi Szálló tulajdonjogáért
 Mikor lesz Szentesé?

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-01 | Balázsi Irén

Felszámolási eljárás indult a fővárosi székhelyű Budalakk Kft. ellen, ami a szentesi önkormányzatnak azért előnytelen, mert hátráltatja a volt Petőfi Szálló tulajdonjogának megszerzését.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Amíg pereskednek, romlik az épület állaga. Fotó: Tésik Attila
Elmaradt a hét elejére kitűzött tárgyalás a Csongrád Megyei Bíróságon az egykori Petőfi Szálloda ügyében. A szentesiek pedig nagyon várták már, hogy egyszer és mindenkorra pont kerüljön a maratoni per végére. Az önkormányzatnak azért fontos az ítélet mielőbbi kihirdetése, mert a város lakóinak szeme láttára pusztul a szebb napokat is megélt patinás épület.

Mint arról már beszámoltunk, azért folyik a jogi procedúra, mert a helyhatóság meg akarja szerezni a Petőfi tulajdonjogát. Amíg ugyanis nincs a város nevén az ingatlan, addig képtelen hathatósan intézkedni a ház felújítása érdekében. Érthetően, hiszen aligha akadna olyan jogi vagy magánszemély, aki másnak a nevén lévő épület megmentésére költené a pénzét. Ennek ellenére a szentesi helyhatóság talált nemrégiben egy pályázati kiírást, majd pályamunkát készített a városházi illetékes, hogy anyagi támogatást nyerjen a város a volt szálloda rendbehozatalára. Azért nyújthatta be a pályázatot a helyhatóság, mert a felhívásban nem szerepelt olyan kitétel, ami alapján rögtön kérnék a tulajdonlapot. Ám előbb-utóbb csak igazolnia kell az önkormányzatnak, hogy övé az ingatlan.

Ezért is várták annyira a város vezetői, hogy érdemi döntés szülessen a megyei bíróságon. Ott már két ítéletet is kihirdettek az elmúlt években, és mindkettőben az szerepelt: a szentesi önkormányzaté a volt vendéglátó-ipari egység. Ám azért nem emelkedett jogerőre az ítélet, mert a fővárosi Budalakk Kft. és a FIK Rt. fellebbezést nyújtott be. A képbe pedig úgy jön e két cég, hogy az utóbbi vette meg a rendszerváltozás után a megyei vendéglátótól a Petőfit. De a FIK később eladta a volt szállót a Budalakknak, pedig az önkormányzatot megillette volna az elővásárlási jog.

A szentesiek 1998 óta pereskednek a szálloda tulajdonlásáért. A Legfelsőbb Bíróság legutóbb megint új eljárás lefolytatására kötelezte a megyei igazságszolgáltatási szervezetet. Ám az illetékes bíróság arról értesítette dr. Stern Sándort, az önkormányzat jogi képviselőjét: a Budalakk Kft. ellen felszámolási eljárás folyik, és a csődtörvény vonatkozó paragrafusa értelmében a felszámolóbiztos képviselheti az alperest, ezért a bíróság elhalasztotta a hét elejére tervezett tárgyalást. Az ügyvéd reményei szerint azonban még az idén kitűzik az új időpontot, mert a megyei bíróság eleget tesz az önkormányzat kérelmének: soron kívüli eljárást folytat az ügyben.