Nem eladó a rádió
 A szentesi testület megtartja a műsorszórót

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-09-11 | Blahó Gabriella

Néhány napig bizonytalan volt: a száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Rádió Szentest eladja-e az önkormányzat, vagy sem. A polgári összefogás frakciójának kezdeményezésére tárgyalta a testület ezt a kérdést.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Adásban. A Rádió Szentes munkatársai szerint a testület helyes döntést hozott. Fotó: Tésik Attila
Karikó-Tóth Tibor szentesi jobboldali képviselő szerint időszerű megvizsgálni a rádió gazdálkodásának ésszerűségét, ezért kezdeményezte a polgári frakció még e tavaszon, hogy az esetleges eladásból származó előnyökről tájékozódhasson. Karikó úgy fogalmazott: ezzel az akcióval tulajdonképpen „ki akartuk ugrasztani a nyulat a bokorból".

A szentesi közszolgálati műsorszolgáltató munkáját és működését szociológiai alapon a budapesti székhelyű Városkutatás Kft. mérte fel az önkormányzat megbízásából. A független szakértőt azért kérte fel a testület, hogy objektív és elfogulatlan értékelést kaphasson a kérdésről. A százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő rádió eladásával kapcsolatban a városkutatók leszögezték: a jogszabályok betartása mellett a rádió nem képvisel önmagában vett piaci értéket. A frekvenciáért a város körülbelül húszmillió forintot kaphatna, az eszközök eladása pedig további hárommilliót jelenthetne. A helyi közszolgálati rádió megszűnésével azonban piaci áron kellene hozzájutnia a városnak mindahhoz, amit most a rádió jelent. Ez pedig sem gazdaságilag, sem társadalmi értelemben nem lehet kifizetődő.

A rádióval kapcsolatos előterjesztés tárgyalásakor a legutóbbi testületi ülésen Karikó-Tóth Tibor a Városkutatás Kft. által készített írásos anyag kapcsán hiányolta a rádió hallgatottságáról, a reklámozás eredményességéről szóló hatástanulmányt. A több százezer forintba kerülő újabb szociológiai jellegű munka Besenyei Gábor, a rádió nemrégiben kinevezett stúdióvezetője szerint tulajdonképpen befektetés:a reklámhadjáratokat folytató nagy hirdető cégek a szerződések megkötésekor először ezekre az adatokra kíváncsiak. Egy ilyen hatástanulmány birtokában a rádió több bevételhez juthat.

A szentesi stúdió munkatársai a működtetővel partneri kapcsolatot építettek ki, mely a jelek szerint kölcsönös. Az esetleges eladásról szóló előterjesztés szavazásakor a szentesi képviselő-testület huszonkét tagja foglalt állást amellett, hogy a rádió maradjon önkormányzati tulajdon, míg egy képviselő „nemmel" szavazott. Kiderült, hogy ő is a többséghez tartozik, hiszen véletlenül nyomta meg a másik gombot: a szavazást megelőzően Ollai Istvánné független képviselő az előterjesztésről szóló vitában fejtette ki, hogy szerinte az újonnan kinevezett stúdióvezetőtől és csapatától nincs oka a testületnek megvonni a bizalmat.