Uniós forrásra pályáznak a szentesiek
 Nem nézik a Petőfi tulajdonjogát

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-06-04 | Balázsi Irén

A szentesi önkormányzat annak ellenére pályázik uniós támogatás elnyerésére, hogy a Petőfi Szálló tulajdonjogának megszerzéséért még tart a jogi procedúra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Phare-program keretében van egy olyan alap, amely pályázatokat készít elő európai uniós források megszerzésére. A szentesi képviselő-testület legutóbbi ülésén szó esett arról, hogy nem kész pályamunkákat várnak a Miniszterelnöki Hivatal illetékesei, csak ötleteket, amelyekből színvonalas projekteket dolgozhatnak majd ki a szakemberek. Ezeknek a pályázatoknak összhangban kell lenniük a Nemzeti fejlesztési terv célkitűzéseivel. Az így készített pályázatok kerülhetnek később a brüsszeli döntéshozók asztalára és kedvező fogadtatás esetén megnyílhatnak már 2004-től az uniós források. A tervezett fejlesztések költsége – a kiírás szerint – ötszázmillió és kétmilliárd forint között lehet, ebbe az összeghatárba pedig belefér a szentesi Petőfi Szálló rendbehozatala. A képviselők azért is dönthettek úgy, hogy csatlakoznak a programhoz, mert az ötlet benyújtásakor még nem kell igazolniuk az épület tulajdonjogát. Szirbik Imre polgármester szerint mire a Miniszterelnöki Hivatal illetékeseinek dönteniük kell a Petőfi Szállodáról, addigra bizonyára befejeződik a maratoni per is a bíróságon, vagyis az önkormányzatnak ítélik az egykori szállót. Az előterjesztésből kiderül: a szentesiek pályázata eséllyel indulhat, mert a Petőfi felújításával egy olyan építészeti emléket őriznek meg, amely meghatározza a városképet.

Ha a pályázati ötletet kidolgozásra alkalmasnak találják a budapesti ítészek, az önkormányzatnak egy fillérjébe sem kerül. Csak akkor kell fizetnie a szálloda modernizálási költségének a tíz százalékát – kalkulált árakon 160-170 millió forintot –, ha Brüsszelben elfogadják – a Nemzeti fejlesztési terv részeként – a szentesiek pályázatát. A polgármester szerint amennyiben megnyílna az uniós alap, a helyhatóság gázközművagyona fedezné az önrészt. Az Együtt Szentesért képviselője, Sipos Ferenc azonban úgy vélte: a Petőfi Szálló rendbehozatalára inkább magántőkét kellene igénybe venni. Mert mi van akkor, ha modernizálják az épületet és nem jönnek a vendégek? A polgári frakció tagja, Rébeli Sz. Tamás viszont nem értett egyet azzal, hogy vállalkozók pénzét vegyék igénybe az épület tatarozására. Helyette azt javasolta: inkább hitelt kérjen az önkormányzat.