John Ronald Reuel Tolkien

1892. január 3-án született egy dél-afrikai kisvárosban, Bloemfonteinben, brit szülőktől. Három évvel később átköltöztek Angliába, Birminghambe édesanyjával és öccsével, míg apjuk Dél-Afrikában maradt. Tanulmányait az Edward király Gimnáziumban kezdte 1900-ban. Négy év múlva meghalt édesanyjuk (34 évesen), s egy évvel később nagynénjükhöz költöztek. Tanulmányait 1908-tól az oxfordi egyetemen folytatta. 1914-ben eljegyezte gyermekkori kedvesét (Edith Bratt), majd visszatért Oxfordba, hogy befejezze tanulmányait. Már két éve tartott a háború, amikor kitüntetéssel végzett az angol nyelv és irodalom szakon. Ezután bevonult a lancashire-i lövészekhez. 1916-ban feleségül vette jegyesét, ugyanebben az évben részt vett a Somme folyó menti csatában, ahol megsebesült. Visszatért Angliába, s gyógyulása idején belekezdett a Szilmarilok-ba.

1917-ben megszületett első fia, John. A háború befejezése után családjával Oxfordba költözött, ahol közreműködött az új angol szótár szerkesztésében, majd egy ideig szabadúszó oktatóként tanított. 1920-ban kinevezték a leedsi egyetemre, ahol öt évig tanított, s az utolsó évben már mint angol nyelv professzor.

1925-ben E. V. Gordonnal közösen jelentette meg a Sir Gawain és a zöld lovag című tanulmányt, mely egy, a XIV. század második felében írt angol hőseposz tökéletes szövegkritikai kiadása. (Itt meg kell említeni, hogy ez nem volt kis feladat, hiszen ez a mű az angol kiejtés, nyelvtan és szókincs hatalmas forradalmának idején íródott, lancashire-i nyelvjárásban, rúnajelekkel teletűzdelt írással. Ezt az akkori, s a mai angol olvasónak még kiolvasnia sem egy egyszerű feladat, nem hogy megértenie.) Ugyanebben az évben az oxfordi egyetem professzora lett, ahol egészen 1959-ig, nyugdíjazásáig tanított.

1936-ban fejezte be A babó című regényét, s megjelent egy újabb műve, a Beowulf: Szörnyek és kritikák címen. A következő évben megjelent A babó is, s elkezdte írni a folytatását, ami végül A Gyűrűk Ura címet kapta. A második világháború kitörésének évében jelent meg a Tündérmesék. 1954-ben jelent meg A Gyűrűk Ura első és második része, majd egy évvel később a harmadik is. 1962-ben megjelent a Bombadil Toma kalandjai, két évre rá pedig a Fa és levél. Amerikába is eljutott A Gyűrűk Ura 1965-ben, s ebben az évben kezdődött annak kultusza is.

Életében sokat levelezett, nemcsak családtagjaival, barátaival és kiadójával, hanem rajongóival is. Mélyen vallásos ember volt (katolikus), s igencsak konzervatív. Lelkében mindvégig a századelő világáben élt. Felesége halála után visszatért Oxfordba, s később a királynő a Brit Birodalom rendjének lovagjává avatta. 1973. szeptember 2-án, 81 éves korában hunyt el.

A Gyűrűk Ura

Mint fentebb kiderült, Tolkien nyelvtudós volt, s mindemellett jól ismerte a kelta és germán legendákat (ld. a Sir Gawain-t). Ebből az alapból indult ki Középfölde s a rajta játszódó sok-sok történet. Az első világháború alatt kezdi el leírni a világában játszódó meséket, s kezdi el kidolgozni a nyelveket s az írásjeleket. Hihetetlenül alaposan dolgozta ki világát, s nem olvashatunk regényeiben és novelláiban olyan dolgokról, melyeknek valahol ne lenne meg az alapja, háttere. Leghíresebb munkája, A Gyűrűk Ura megírása hosszú éveket vett igénybe, s 1936-tól 1949-ig tartott, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ő maga eképpen indokolta a könyv megírását:

Legfőbb indítékom a mesemondó vágya volt, aki szeretné kipróbálni, sikerült-e megírnia egy igazán hosszú történetet, amely leköti az olvasók figyelmét, szórakoztatja, gyönyörködteti és olykor izgalomba hozza őket, vagy talán érzelmi hatást is el tud érni.
Előző oldal Jimmy Cartwright
Vélemények a műről (eddig 8 db)


A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2008/03.számában.