A feketekerámia készítésének mozzanatai
(összeállította: Kádár Barbara és Mód László,
a filmfelvételeket 2006-ban készítette: Mód László)

Filmfelvételeinken Bese László szentesi fazekas látható, aki a feketekerámia készítésének fontosabb mozzanatait mutatja be. Jókai utcai otthonában kialakított műhelyben formázza meg az edényeket, amelyeket száradás után a lakóház udvarán álló kemencében éget ki.

1. rész - Korongozás és díszítés
Bese László korongozás közben lakóhelyén, a Jókai utcában kialakított műhelyében

Szentesen az edényeket a múltban lábhajtású korongon készítették, napjainkban viszont a villanymeghajtású szerkezetek terjedtek el. Az agyagot az előkészítő munkálatokat (gyúrás) követően a felső korongra helyezik, majd kézzel alakítják ki a formát. A kaviccsal való csiszolás a feketekerámia díszítésének legősibb és legáltalánosabb módja.
Bese László kerámiát díszít csiszolásos technikával (1980-as évek)A termékek a műhelyben kialakított állványokon száradnak addig, amíg az égetést megelőzően ki nem hordják az égetőkemencéhez, amely az udvaron áll.
Az edények kihordása a műhelyből

 

 


(A videó nagyobb felbontásban megtekinthető itt.)

2. rész - Az égetőkemence berakása
Az égetést előkészítő munkálatok előzik meg, amelyek egyrészt a tűztér kitakarításából (a hamu és a faszén kihúzása a kemence belsejéből), másrészt pedig az előtüzelés elvégzéséből állnak. Az edényeket ezt követően kihordják a katlan peremére, ha elég hely áll Az edények felrakása a katlan peremérerendelkezésre. A kemence alján lévő karokra helyezik a nagy edényeket, amelyeknek a szája nem csorbul a terheléstől. A következő szintre a közepes méretűek kerülnek, legfelül pedig a kisebb darabok kapnak helyet. Az edények berakása a katlanbaA berakodásnál ügyelnek arra, hogy az edények ne érjenek egymáshoz, mert az érintkezési pontokon nem lesznek egyenletes színűek. Az utolsó, befejező lépés A katlan tetejének befedése használt tetőcserepekkela katlan szájának áthidalása és a cserepezés. (Akkor fedik le cseréppel, ha nincs fém fedő a tetején.) A cserepek fenntartják a lefojtás anyagát, ami lehet hamu, sár vagy homok. A kemence téglákkal történő magasítása

 

 


(A videó nagyobb felbontásban megtekinthető itt.)

3. rész - Az égetés
Az edények kiégetésére szolgáló katlan méhkas alakú építmény, amelyet földhányással vesznek körül.

A kemence belső terének felülnézeteA feketekerámia színét döntően a sajátos égetési technológia határozza meg, de befolyásolja az agyag minősége is. Amikor az edények vörösen izzanak, a kemence A "boksa" kemence keresztmetszeteösszes nyílását lezárják, a tüzet elfojtják, és ennek következtében kémiai folyamat - redukció -játszódik le, amitől a felület feketévé válik. A kemencébe szoruló égési termékekhez szennyező anyagok is járulnak, amelyek jól A boksa kemence elölnézeteátjárják a bent levő tárgyakat. A szín mélységétégetés előtt olajos kezeléssel fokozhatják. A tüzelés első periódusában kis lánggal égetnek, míg a katlanban lévő edények egyenletesen fel nem melegszenek. Égetés közben A kemence begyújtásafigyelni kell a lezáró cserép vagy kürtő hőmérsékletét. Amikor víz éri és serceg, akkor már elérte a megfelelő hőmérsékletet. Az intenzív tüzelést addig folytatják, amíg a füst feketén kezd gomolyogni. A kemence tetejét lezáró anyag elegyengetéseAz utolsó adag tüzelő begyulladását követően lezárják a tüzelőnyílást, de a katlan felülről még kap oxigént. A teljes kihűlésig hagyják a katlant kibontatlanul, aminek az időtartamát a kemence nagysága, A katlan szájának lefojtásafalvastagsága és a külső hőmérséklet határozza meg. Általában kb. két nap múlva kerül rá sor.

 


(A videó nagyobb felbontásban megtekinthető itt.)

4. rész - A kemence kibontása
A lefojtó anyag lesepréseAz edények kiszedését megelőzi a lezáró anyag eltávolítása és a katlan peremének letakarítása.
A termékeket ezt követően durva posztóval, majd puha A katlan kibontásaronggyal dörzsölik át, mivel felületüket finom koromszemcsék borítják. Az edények tisztítása

 

 

 


(A videó nagyobb felbontásban megtekinthető itt.)


A felületet tervezte és készítette: Bognár Attila