A MÁV tekepályáján Németh Istvánné versenyez. (1980) (Sz. I.)

1.30:Teke

Hazánkban 1934-ben alakították meg a Magyar Tekézõk Szövetségét. A szabályokat az osztrákoktól vettük át.

Szentesen a vasutasok 1938–39-ben építették meg a Vasutas Kultúrotthonban a dolgozók szórakoztatására a ma is funkcionáló kétsávos tekepályát. Ezzel elkezdõdött a szentesi tekeélet.

A háború a tekét sem kímélte. A Magyar Tekézõk Szövetsége csak 1948-ban alakult újjá, innentõl vannak szervezett bajnokságok. Nálunk is megindult a tekeélet, és a Szegedre került Soós Györgyné válogatott lett. Ezzel az eredményével részt vehetett a háború utáni elsõ világbajnokságon.

A vasutas tekézõk rendszeresen versenyeztek a különbözõ bajnokságokban, de a komolyabb munka az 1960-as években kezdõdött, amikor a megyei bajnokságban, illetve az NB III-ban szerepeltek. További fejlõdésük komoly gátja volt, hogy a pálya kézi állítású volt. Ennek ellenére Kardos Mihály és Németh István az 1970-es években nõi csapatot alakított, amely együttes 5 évig szerepelt NB II-ben, azután amilyen gyorsan megalakult, úgy föl is oszlott. Ez idõ alatt is értek el sikereket, hiszen az Országos Vasutas Bajnokságról minden alkalommal értékes helyezésekkel tértek vissza, és Németh Istvánné részt vett a Vasutas Európa Bajnokságon is, míg Szabó Edina Szegedre került az NB I-es Építõk csapatába.

Késõbb a férfiak is biztos NB III-asok lettek, és 1980-ban Kardos Mihály meghívást kapott az országos vasutas válogatottba, és részt vett a szófiai Vasutas Európa Bajnokságon.

Az idõ haladtával egyre többször szóba került a pálya modernizálásának szükségessége. Végül összejött a pénz, és 1986. augusztus 20-án sor került a pályatest mûanyaggal való beöntésére. Az automata tekepálya új lendületet adott a sportágnak, és háromszor is csak az utolsó mérkõzésen bukták el a feljutási lehetõségüket a vasutasok.

1992–93-ban viszont fölényesen nyerték az NB III-as bajnokságot, így felkerültek az NB II-be, és azóta is ott szerepelnek.

A versenysport mellett természetesen kielégítik a tömegek igényeit is. 1990 óta rendszeresen megszervezik a városi amatõr bajnokságot, ahol váltakozva 7–10 csapat küzd a kitûzött díjakért.

A szervezeti-életben 1998-ban változás történt. A Vasutas SC berkein belül mûködõ teke szakosztály bejelentette önállósodási szándékát, így 1998. január 20-án megalakult a Szentesi Vasutas Tekézõk Egyesülete, amely önálló egyesületként tevékenykedik tovább.