Kenus gyerekek a Tiszán (1986) (Sz. I.)


Az ifjúsági kajak-kenu szakosztály edzése a Kurcán (1980) (Sz. I.)

1.11:Kajak-kenu

A város földrajzi fekvése, a Tisza közelsége rendkívül jó lehetõséget biztosított az evezõs vízi sportok számára. Közülük a kajak-kenu lett a legnépszerûbb. Térhódítása a 60-as években kezdõdött.

A kajakosok elsõ telepe a hajóállomás melletti parti fák alatt létesült. Eleinte csak néhány hajója volt a Spartacus szakosztályának, így a versenyzõk csak egymást váltva tudtak edzeni. Késõbb a Budapesti Spartacusszal kötött együttmûködési szerzõdés révén már modernebb felszerelésekhez jutottak a versenyzõk. Az indulás nehéz idõszakában szerencsére akadtak olyan fiatalok, akik nemcsak versenyzõként, hanem szervezõként, edzõként is komoly munkát végeztek. Ilyen személy volt Balogh Béla, aki 1992-ig a szakosztály vezetõje volt, de meg kell említeni az akkori korosztályból Mészáros Csaba, Mikus György, Vecseri Lajos, Donka István és Kotymán Ilona nevét is.

1992-ben Petõ László vette át a csapatvezetõ tisztét, aki maga is válogatott kerettag kajakos volt, 1997-ben pedig senior világbajnok lett kajak egyesben és párosban. 1975-ben az Országos Tervhivatal céltámogatást biztosított egy csónakház létesítésére. Az új sportlétesítmény az eddiginél sokkal jobb körülményeket biztosított a versenyzõk számára. A szakosztály létszáma is jelentõsen megnövekedett. Mivel az új építmény országos versenyek rendezésére is alkalmassá vált, így a szakosztály 1993-ig rendszeresen szervezett különbözõ versenyeket. Kiemelkedett közülük az évenként megrendezett "Dragon Mihály Emlékverseny", amely 3–400 fõ versenyzõi gárdát mozgatott meg. Az eltelt hosszú évek alatt nagyon sok I. és II. osztályú kajakos vagy kenus lapátolta a vizet a szakosztályban. Az ifjúsági versenyzõk között is jó néhány aranyjelvényes vagy ezüstjelvényes sportoló akadt.

1988-ban szakadás történt a szentesi kajak-kenu sportban. A Spartacus szakosztályának teljes utánpótláscsoportja — valamint felkészítõik: Szakál Sándor és Valkai Zsolt — megvált az egyesületétõl, és önállósította magát. Elõször diáksportként, majd a Szent Jupát Sportegyesület megalapításával független sportszervezetben kezdte meg mûködését.

Az elmúlt tíz évben Dömsödi Gábor és Hajdú Huba állhatott az Országos Diákolimpia dobogóján. 1991-ben a kajak-kenu szakosztállyal párhuzamosan megkezdte mûködését a vízitúra szakosztály is. Mára a quadriatlon sporttal karöltve fejti ki mûködését a szakosztály, és jelentõs mértékben segíti a nemzetközi eredményesség fenntartását.