E-mail küldése

Elektronikus riasztók

     A szénmonoxid (CO) éghető anyagok (pl. fa, gáz, stb.) tökéletlen égése során keletkezhet. Színtelen, szagtalan, ezért nagyon alattomos méreg. Belégzése során a vér oxigénszállító képességét lecsökkenti a hemoglobin megkötésével. Így gátolja az agy vérellátását, ami eszméletvesztéshez vezethet. A kis mennyiség tartós belégzése éppoly veszélyes, mint a nagy mennyiség belégzése rövid idő alatt. A belélegzett mennyiségtől függően különböző tünetek jelentkezhetnek: enyhe fejfájás, émelygés, hányinger; lüktető fejfájás, álmosság, elmezavar, erős szívverés, eszméletvesztés, görcs, légszomj, halál. Veszélyes mennyiségű szénmonoxidforrás lehet például a rosszul kialakított, eltömődött, sérült égéstermék elvezető rendszer. Gondot okozhat az is, amikor egy elszívó ventillátor (például: konyhai páraelszívó) visszaszívja a nyílt égésterű készülékből az égésterméket, vagy a zárt garázsban (mélygarázsban) járó motorú benzin- vagy dízelüzemű jármű kipufogógáza belégzésre kerül.

A veszélyes töménységű szénmonoxid érzékelésére van megoldás! A legmegbízhatóbb működésű az elektrokémiai cellás érzékelő. Ajánlott a felszerelés nyílt égésterű tüzelőberendezések (kazánok) közelében, a hálószobákban. Több szintes házaknál szintenként legalább egy-egy érzékelő használata célszerű. A berendezés folyamatosan figyeli a szén-monoxid koncentrációt a környezetben, és figyelmeztet, ha veszélyes mértéket ér el (70 ppm-es szintnél). Beállítást nem igényel, csak ellenőrizni kell a működőképességét. Az eszköz 2,5 percenként öntesztet hajt végre. Az idő múlásával folyamatosan állítja az érzékenységét, így mindig a legjobb teljesítményt nyújtja. Az érzékelő élettartamának végén, valamint bármilyen meghibásodáskor is jelez. A készülék kialakítása elegáns, kezelése rendkívül egyszerű, beépített hangjelzővel (85dB), külső tesztelési lehetőséggel rendelkezik.Az esetleges téves riasztások kiküszöbölésére olyan technológiát alkalmaztak, amely gyors reagálási és kitisztulási időt eredményez a készüléknél. Csatlakoztatható bármilyen meglévő riasztóközponthoz, tűzjelzőhöz, de megoldható ezektől független rádiós, vagy telefonos távjelzőhöz történő csatlakoztatása is. Ezekkel megnyílik a lehetőség 24 órás diszpécserszolgálathoz történő bejelzésre. Így akkor is gyors beavatkozás lehetséges egyrészt, ha az épületben éppen nincs senki (nem tud veszélyes koncentráció kialakulni, mire haza ér valaki), másrészt, időben riasztják az alvó családtagokat, mielőtt még mérgezés, tragédia történne. Igény szerint valaki megy a helyszínre.

Természetesen lehetőség van másfajta gázok nem kívánt jelenlétének jelzésére is. Ilyen például a metán (vezetékes földgáz), vagy propán-bután gáz (palackos, tartályos, autógáz).

Vigyázat! Egy jelzőberendezés működése nem helyettesíti a tüzelőrendszer szabályos üzemeltetését, rendszeres ellenőrzését, karbantartását, de segít, ha rendkívüli esemény következik be!

E-mail küldése