E-mail küldése

Elektronikus riasztók


Rádiótávjelzős Házi Beteggondozási rendszer

A kor követelményeinek megfelelően fejlesztettük ki a gyakorlatban immár öt éve bizonyító többcélú rádiós vagyonvédelmi rendszerünket. Ennek lényege, hogy egy adott helyszínen felszerelt rádióadó, tetszőleges indítójelre kódolt rádiójelet sugároz igen rövid ideig a központi vevő felé, amely az érkezett jelet feldolgozza, saját kijelzőjén megjeleníti, illetve továbbítja egy adatkezelő számítógép felé. A rádióvevő áramszünet esetén is hosszú működést (több nap) biztosít egy viszonylag szerény adatmegjelenítés mellett. A feldolgozó számítógépen az ügyféllel kapcsolatos összes adat és tudnivaló megjelenik, illetve naplózódik. Az ügyfélrádió rendszeres TESZT jelet sugároz, mely biztosítja az önellenőrzést. Teszt kimaradás esetén a vevő figyelmeztető jelzést ad. Rendszerünk igen jól használható Rádiótávjelzős Házi Beteggondozásban. Falvak, kisebb városok esetén elegendő a vevőberendezéshez egy magasabb pontra (árbóc, kémény, stb.) vevőantennát felszerelni, még nagyobb városokban, illetve hegyvidéken egy, vagy több átjátszó telepítése szükséges. Ezen megoldásokat a következő oldalak ábrái szemléltetik.

Mindkét esetben a működés a következő: A betegnél egyszerű módon telepíteni kell az ügyfélrádiót. Ez egy dobozban tartalmazza a rádióadót, a hálózati tápegységet, és a biztonsági akkumulátort. Ehhez tartozik egy távvezérlő, mely az ügyfélrádiótól kb. 30 m-es körzetből biztosítja a segélykérő jel indítását. Társasház esetén lehetséges olyan megoldás is, hogy szomszédos lakásokban egy ügyfélrádióról több beteg, illetve egy lakáson belül több beteg segélykérése személyre szabottan megkülönböztethető. A távvezérlő gombjának megnyomásakor a jelzést az ügyfélrádió továbbítja egyik esetben közvetlenül a vevőantennára, másik esetben átjátszón keresztül a vevőantennára. A hatótáv a központi vevőtől, illetve az átjátszóktól mérve beltéri antennával (falakon belül szerelve) 10-25 km a környezettől függően. Az ügyfélrádióról szükség esetén további jelzések is küldhetők (pl.: nincs megfelelő fűtés, stb.) A készülék automatikusan lejelenti a hosszabb áramszünetet, illetve a biztonsági akkumulátor lemerülését. Egy rendszerre több ezer ügyfél köthető. A meglévő rádiós háló más azonos rendszerben működő hálózat(ok) jeltovábbítására is alkalmas, az alaphálózat zavarása nélkül. Például: Az Önkormányzat tulajdonában lévő vízmű, távfűtőmű, stb., üzemviteli átjelzése, vagy szomszédos település hasonló beteggondozó hálózatának segítése (regionális hálózatok), vagyonvédelmi és/vagy tűzjelző rendszerek távjelzése 24 órás szolgálatra. Azonos működési frekvencián is több tucat egymástól független rendszer üzemelhet, ám lehet olyan háló is, hogy mindenki lát mindenkit, de saját számítógépén csak a hozzárendelt ügyfelek jelennek meg. Helyi üzemzavar esetén viszonylag egyszerű módon átvehetők a másik rendszer ügyfelei (regionális hálózatok). Ha a központ bentlakókat kiszolgáló gondozási központba kerül telepítésre, helyben nővérhívónak is használható.
Jelenleg az alábbi településeken működnek hasonló rádiós rendszerek több, mint 6000 ügyféllel:

Budapest, Budaörs, Ráckeve, Budakeszi, Dunaharaszti, Gödöllő, Biatorbágy, Tököl, Törökbálint, Budajenő, Monor, Dabas, Sülysáp, Zsámbék, Perbál, Páty, Tök, Taksony, Telki, Vecsés, Cegléd, Budajenő, Dombóvár, Szentes, Csongrád, Röszke, Makó, Miskolc, Szekszárd, Pomáz, Kecskemét, Székesfehérvár, Szolnok, Győr, Esztergom, Kaposvár, Paks, Balaton északi part, Balaton déli part, Röszke.

Rendszereinket folyamatosan fejlesztjük, és az új eredményeket rövid idő alatt felhasználjuk a kompatibilitás messzemenő figyelembe vételével. Rádiós rendszerünk MABISz (Magyar Biztosítók Szövetsége) és BM-OKF (Tűzoltóság) minősítésével, illetve engedélyével rendelkezik.

E-mail küldése